Premierul moldovean, Vlad Filat, i-a scris lui Emil Boc, cerându-i permisiunea ca steagul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt să fie adus la Chişinău cu prilejul sărbătoririi, la 27 august, a 20 de ani de la proclamarea independenţei R. Moldova.
Vlad Filat spune că "acest vestigiu istoric de unicat al gloriosului nostru voievod ar conferi o semnificaţie distinctă şi inedită manifestărilor oficiale prilejuite de sărbătorirea pe 27 august ,2011, a 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova şi a două decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Chişinău şi Bucureşti".
Recuperat de Regatul Român de la Mănăstirea Zografu, din Grecia, în 1917, steagul este o broderie bizantină din secolul al XV-lea şi a fost restaurat timp de şapte ani. Steagul a fost prezentat publicului din România, fiind expus din 6 iulie la Muzeul Naţional de Istorie a României. Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, și-a exprimat speranța că steagul lui Ștefan cel Mare va fi expus și la Chișinău.
Broderia îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe aşezat pe un tron, având tălpile sprijinite pe un balaur înaripat, cu trei capete. Pe steag sunt brodate două inscripţii - una în limba slavonă cu o rugăciune a domnitorului Ştefan cel Mare către Sfântul Gheorghe - şi alta în limba greacă "Sfântul Gheorghe din Capadocia", care nu pomeneşte însă faptul că steagul ar fi fost dăruit de Ştefan cel Mare unei mănăstiri de la Athos, aşa cum se obişnuia în epocă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu