Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a spus când ar putea fi ridicate sancțiunile împotriva Rusiei.
Sancţiunile britanice decise împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei ar putea fi ridicate dacă Moscova se angajează să respecte o încetare totală a focului şi îşi retrage trupele, a declarat sâmbătă ministrul britanic de Externe, Liz Truss, relatează Agerpres, citând AFP.
Într-un lung interviu, Liz Truss a precizat că, de asemenea, Kremlinul ar trebui să se angajeze să nu mai comită nicio agresiune împotriva Ucrainei pentru ca sancţiunile impuse sutelor de personalităţi şi entităţi ruse să fie ridicate.
La fel ca alte ţări occidentale, Marea Britanie a impus sancţiuni împotriva a peste 1.000 de indivizi şi companii ruse sau belaruse în ultimele săptămâni, ultima serie datând de acum trei zile.
"Sancţiunile vor dispărea doar cu un acord total de încetare a focului şi retragerea (trupelor), dar şi cu angajamentul de a nu mai comite agresiuni" împotriva Ucrainei, a declarat şefa diplomaţiei de la Londra pentru publicaţia Sunday Telegraph, adăugând că sancţiunile ar putea fi reimpuse în cazul unei noi agresiuni.
Aceste declaraţii sunt similare cu cele ale secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit cărora sancţiunile împotriva Rusiei "nu au fost concepute pentru a fi permanente" şi că ar putea dispărea dacă Moscova îşi schimbă atitudinea.
Liz Truss a mai făcut cunoscut că a înfiinţat o unitate specializată în negocieri în cadrul ministerului său pentru a sprijini Ucraina în discuţiile cu Rusia.
Ea a avertizat că aceasta va fi utilă doar atunci când "ruşii vor fi serioşi" în dorinţa lor de a negocia.
"Nu cred că în prezent sunt serioşi şi de aceea am spus că trebuie să fii dur pentru a obţine pacea", a adăugat ministrul britanic.
Prin urmare, este necesar "să dublăm sancţiunile" şi "să dublăm armele pe care le trimitem în Ucraina", a mai afirmat şefa diplomaţiei britanice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu