Ministrul Apelor: Unda de viitură pe Dunăre, prognozată pe 13-14 iunie

lucia-varga
lucia-varga

Ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga, a precizat, joi, la RFI, că unda de viitură pe sectorul românesc al Dunării este prognozată în jurul datei de 13-14 iunie, însă amploarea inundaţiilor va depinde de precipitațiile prevăzute în 10-11 iunie.

"Ne pregătim şi noi pentru a tranzita unda de viitură. În acest moment, însă, debitele sunt în limite normale, 7.500 de metri cubi pe secundă, o creştere de circa 200 de metri cubi pe secundă în fiecare zi. Din informaţiile pe care le avem până în acest moment, n-ar trebui să avem debite mai mari decât cele din aprilie, în jurul datei de 13-14 iunie, cam atunci este prognozată unda de viitură în România, dar trebuie să fim totuşi vigilenţi, pentru că se mai prevăd unele precipitaţii în jurul datei de 10-11 şi va depinde foarte mult debitul Dunării şi de aceste precipitaţii", a declarat ministrul Lucia Varga.

Oficialul guvernamental a mai spus că, între timp, sistemele de gospodărire a apelor au primit dispoziţia să verifice și să conslideze digurile care au nevoie de reparaţii.

Ce măsuri ar trebui luate pentru a nu mai exista riscuri de inundații pe Dunăre

Lucia Varga spune că "trebuie să schimbăm conceptul de amenajare a Dunării, pentru că de fiecare dată când vom avea precipitaţii, când Dunărea va veni cu debite mari din zona superioară, vom avea aceste scenarii cu un anumit risc pentru populaţie şi pentru obiectivele economice de acolo. De aceea, noi acum avem în avizare o Hotărâre de Guvern, pentru a amenaja Dunărea, astfel încât pe de o parte, să facem diguri pentru apărarea localităţilor, să întărim digurile, să le supraînălţăm, pe de altă parte, să facem acele buzunare laterale în care să putem prelua debitele mari în caz de ape mari şi de asemenea să facem şi zone umede, tot aşa, pentru a putea prelua debite în perioade de ape mari".

Ministrul Apelor speră ca eventualele inundaţii pe sectorul românesc al Dunării să nu fie de amploarea celor din 2006: "Sunt realistă. Adică noi trebuie în acest moment să înţelegem că până în jurul datei de 13 iunie nu sunt pericole de-a lungul Dunării (...). Suntem însă în monitorizare şi în supraveghere continuă, pentru că în funcţie de precipitaţiile pe care le vom avea, vor fi debite mai ridicate. Sper însă, din datele pe care le avem până acum, să nu atingem cotele din anul 2006, când acele cote de 13-14 mii deja ar pune în pericol unele localităţi din Lunca Dunării".

Inundaţii de amploare au lovit de câteva zile Europa Centrală, mai exact Germania, Cehia, Elveţia şi Ungaria. În această ultimă ţară, premierul Viktor Orban a decretat starea de urgenţă, din cauza nivelului ridicat al Dunării. Inundaţiile s-au soldat cu morţi, răniţi şi pagube materiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel