Marea Britanie, tot mai aproape să rămână fără Scoția. Executivul de la Edinburgh se gândește „atent” în vederea organizării unui Referendum

Nicola Sturgeon, premierul Scoției, va lua în considerare cu „atenție” să elibereze consultanță juridică care ar trebui să stea la baza unui al doilea referendum de independență, în ciuda ordinului comisarului pentru informații de a publica documentele, în urma unei hotărâri.

Comentariile primului-ministru au venit în vreme ce liderul SNP (Partidul Scoțian Național, aflat la guvernare) a oferit indicii că o luptă juridică în instanțe va oferi un impuls suplimentar pentru votarea independenței.

În timp ce campania dinaintea alegerilor locale de joi continuă să se intensifice, partidele de opoziție au cerut claritate în ceea ce privește posibilitatea guvernului scoțian de a publica consultanța juridică, potrivit hotărârii pronunțate de comisarul pentru informații, potrivit publicației The Scotsman.

Liderul conservatorilor scoțieni, Douglas Ross, a refuzat să spună dacă guvernul Regatului Unit ar trebui să-și publice propria consiliere juridică cu privire la IndyRef2 (al doilea Referendum pentru Indipendență).

În urma unei lupte pentru transparență care durează de 13 luni, miniștrilor scoțieni li s-a spus să elibereze părți din consilierea lor juridică cu privire la IndyRef2 până la data de 10 iunie, din cauza interesului public „semnificativ” pentru ca informațiile să fie făcute publice.

Premierul Sturgeon a declarat că i-a în considerare hotărârea.

Cu toate acestea, vorbind pentru programul BBC Good Morning Scotland, primul ministru nu s-a lăsat atras de conținutul sfatului juridic, susținând că comentarea lor ar fi o încălcare a codului ministerial.

Codul subliniază că miniștrii nu pot să afirme cine a oferit sfaturi juridice sau să comenteze conținutul, dar pot recunoaște dacă au fost solicitați.

Miniștrii pot, totuși, să elibereze consultanță juridică în „circumstanțe excepționale”, dar trebuie să obțină mai întâi acordul ofițerilor de drept.

„Vreau doar un referendum care este capabil să ofere independența”

Doamna Sturgeon a spus că orice decizie de a se îndepărta de convenția de a păstra secretul consilierii juridice ar fi o decizie „semnificativă” și este una pe care a luat-o în considerare „cu atenție”.

Ea a explicat că din cauza „convenției de lungă durată, nu doar în Scoția, ci în toată Marea Britanie și, probabil, în majoritatea altor țări din lume, guvernele nu publică în mod obișnuit consilierea juridică, pentru că punem foarte mult preț pe capacitatea de a obține consiliere juridică gratuită și sinceră”.

Primul ministru a adăugat: „Deci, dacă trebuie să ne îndepărtăm de acea convenție – este un lucru destul de important. Este împotriva precedentului și vrem să luăm în considerare acest lucru cu atenție.”

Doamna Sturgeon a dat, de asemenea, un alt indiciu că un impuls pentru susținerea unui referendum de independență va ajunge probabil în instanțe, din cauza dorinței ei pentru un vot „legal”.

Ea a spus: „Spun asta foarte, foarte clar că nu am niciun interes în altceva decât un referendum care este în întregime legal și constituțional.”

„Nu aș putea organiza un referendum care să nu fie în întregime legal pentru că în această țară avem un sistem de control și verificare, iar instanțele ar putea decide(dacă Referendumul ar fi ilegal).

„Vreau doar un referendum care este capabil să ofere independența, ceea ce înseamnă că trebuie să fie legal, trebuie să fie constituțional și trebuie să ducă la votul majorității oamenilor din Scoția pentru independență.”, a mai spus premirul Scoției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel