Magazinele de vise au invadat, la începutul anului 2009, întreaga țară. La fiecare colț de stradă se mai deschidea un magazin, o alternativă la drogurile scumpe. Dădeai banul, luai plicul. 10 lei în schimbul dependenței. Vechii consumatori de droguri clasice spun că etnobotanicele sunt mult mai rele decât cocaina sau heroina.
Au spus-o, dar nu au renunțat la ele. "Păi cum să renunț când se vând ca pâinea la magazin" spunea un consumator, pentru De Ce News, pe vremea în care, în Capitală, mai erau unsprezece magazine. Pe atunci încă nu apăruseră normele de aplicare ale legii ce interzicea comercializarea produselor numite generic etnobotanice. De ce dispăruseră mare parte dintre magazine? De frică, a explicat atunci o sursă din BCCO. Frica nu a doborât unele magazine nici după aplicarea legii.
Mulți văzuseră în comercializarea "viselor" o afacere. Când legea 194/2011 a fost publicată în Monitorul Oficial, s-au speriat. Cei care au rămas cunoșteau legea. Știau că fără norme, legea nu se aplică. Și normele s-au lăsat așteptate. Înainte ca legea să se aplice, cei din BCCO se gândeau: apar normele, explodează traficul stradal. Însă, au apărut site-uri. Mai mult, cei care vând obțin bani nu doar din vânzarea propriu-zisă, dar și din publicitate. Site-urile sunt și un fel de depozit. Vând angro, astfel încurajează și traficul stradal. Cei care vând pe stradă cumpără un număr ridicat de produse, însă nu se supun aceluiași risc la care s-ar fi supus dacă ar fi adus în țară un transport mare de etnobotanice. Ei pot cumpăra, din nou, de la același magazin, care comercializează în voie în momentul în care "marfa" se termină. În vara anului 2012, depozitele se mutaseră în Bulgaria. Cei care voiau să comercializeze, aduceau, la risc, produsele halucinogene în țară.
Site-urile sunt înregistrate în afara țării
Site-urile care comercializează vise sunt monitorizate în vederea identificarii persoanelor care încalcă legea cu privire la vanzarea produselor de acest tip. Unele ajung să fie închise. Unele persoane, care comercializează prin intermediul blogului, nu se feresc să-și pună și o poză de identificare. O problemă este că cele mai multe site-uri sunt înregistrate în afara României, ceea ce nu permite autorităților din România să intervină. Sunt și anunțuri, însă într-un număr mai mic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu