Madeleine Albright a murit de cancer. Comunicatul familiei

Prima femeie secretar de stat, Madeleine Albright, ar fi murit din cauza cancerului. 

Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat din SUA și care a ajutat la gestionarea politicii externe occidentale după Războiul Rece, a murit la vârsta de 84 de ani.

Cauza decesului a fost cancerul, a transmis familia lui Albright într-o declarație dată publicului miercuri, scrie CNN

Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, fiind mai întâi ambasador al SUA la Națiunile Unite, înainte de a deveni cel mai important diplomat al națiunii în al doilea mandat. Ea a susținut extinderea NATO, a împins ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul și epurarea etnică, a căutat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația în lume. 

Reacția președintelui Joe Biden

Președintele Joe Biden i-a adus un omagiu lui Albright într-o declarație elaborată publicată miercuri, numind-o o „forță” și spunând că munca alături de ea în anii 1990, în timp ce era în Comisia de Relații Externe a Senatului, a fost printre punctele importante ale carierei sale în Senat.

„Când mă gândesc la Madeleine, îmi voi aminti întotdeauna credința ei constantă că „America este națiunea indispensabilă””, a spus Biden, care a ordonat ca steagurile de la Casa Albă și toate clădirile federale să fie arborate în onoarea lui Albright.

Pentru ce a rămas celebră 

Albright s-a născut în 15 mai 1937 în Cehoslovacia şi şi-a părăsit ţara, fugind de nazişti, în timpul celui de-al doilea război mondial.

În Statele Unite a ajuns ambasadoare la ONU în 1993 şi s-a remarcat ca diplomată cu un discurs dur, într-un guvern care a ezitat să se implice în două din cele mai mari crize din deceniul 1990 - genocidul din Rwanda şi cel din Bosnia-Herţegovina.

Ea a insistat pentru adoptarea unei linii mai dure faţă de sârbii bosniaci, dar în primul mandat al lui Clinton mulţi experţi în politica internaţională au reamintit experienţa americană din Vietnam şi s-au opus vehement repetării aceloraşi greşeli în Balcani. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel