Legea anti-fumat. Medic: Pericolele sunt la tot pasul

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise, care va intra în vigoare pe 16 martie, este un pas valoros şi poate deveni o verigă importantă a unui program naţional coerent de prevenţie care va trebui să fie definit prin consultarea profesioniştilor din domeniu şi a populaţiei, susţin specialiştii.

'Modalitatea cea mai eficientă de a scădea mortalitatea cardiovasculară este prevenţia. Este datoria noastră, a tuturor celor ce activăm în serviciile medicale şi de învăţământ, în mişcarea sportivă, în mass-media sau în lumea politică, să asigurăm informarea corectă a populaţiei privind factorii de risc şi să promovăm un stil de viaţă şi alimentar sănătos', a declarat preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, prof. dr. Ioan Mircea Coman, potrivit unui comunicat remis presei.

Pericolele fumatului, la tot pasul

La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, a afirmat că pericolele fumatului sunt la tot pasul - de la generare de cancere extrem de variate, precum cel pulmonar, bronşic, esofagian, până la o multitudine de boli cardiovasculare şi respiratorii.

'Fumatul acţionează atât ca factor cauzal, cât şi în calitate de factor de risc. Legea fumatului este un pas important pe linia prevenţiei bolilor cardiovasculare şi a controlului tabagismului, o recuperare a aproape 10 ani de întârziere în acest domeniu', a spus Mihălţan. Potrivit specialiştilor, alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii fizice şi stresul sunt factori de risc ce pot fi eliminaţi prin modificarea stilului de viaţă. 'Prevenţia bolilor cardiovasculare rămâne o provocare majoră pentru populaţie, politicieni şi personalul medical deopotrivă. Prevenţia trebuie să fie bazată pe un set coordonat de acţiuni, la nivel public şi individual, pentru eliminarea sau reducerea la minimum a impactului bolilor cardiovasculare', a afirmat prof. dr. Dragoş Vinereanu.

Scăderea mortalității

Obiectivul principal al Societăţii Române de Cardiologie şi al Fundaţiei Române a Inimii este scăderea mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare. 'Societatea Română de Cardiologie are ca obiectiv reducerea mortalităţii prin boli cardiovasculare. Lipsa unor programe de prevenţie explică speranţa mai scăzută de viaţă a românilor comparativ cu cetăţenii altor ţări. Important de reţinut este că prevenţia nu se face cu tehnică de ultimă oră, ci prin programe educaţionale în care sunt implicaţi experţii societăţilor profesionale şi factorii de decizie - Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei', a susţinut şi preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu. În România, bolile cardiovasculare sunt responsabile de peste 50% dintre decesele înregistrate în fiecare an. Prin comparaţie, media ratelor de mortalitate cardiovasculară în ţările aparţinând Uniunii Europene este sub 40%. Potrivit celor mai recente date, mortalitatea cardiovasculară a înregistrat o scădere în ultimii ani în Europa, pe fondul sporirii măsurilor de prevenţie. Tendinţa descrescătoare este datorată schimbării stilului de viaţă, în principal în ceea ce priveşte alimentaţia şi fumatul. Recenta lege împotriva fumatului joacă un rol important, atât în prevenţia bolilor cardiovasculare, cât şi în prevenţia afecţiunilor pulmonare, susţin specialiştii. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel