Dacă atacurile cu arme chimice împotriva rebelilor sirieni vor fi confirmate de rapoarte oficiale, înseamnă că Bashar al-Assad a trecut cu mult peste ”linia roșie” despre care vorbea Barack Obama anul trecut. Cu toate astea, președintele cântărește cu foarte mare precizie o intervenție în Siria, iar consilierii săi studiază precedentul numit Kosovo, atunci când NATO a acționat fără un mandat din partea ONU.
Cel mai probabil Rusia și-ar folosi dreptul de veto în cadrul unui Consiliu de Securitate care să dezbată o intervenție în Siria. Obama se gândește dacă ar putea să treacă peste avizul ONU, dar avertizează că o astfel de acțiune ar trebui să aibă la bază o coaliție internațională puternică și o justificare legală, informează New York Times. Președintele SUA a descris atacul lui al-Assad un ”eveniment foarte îngrijorător”, dar pe care Națiunile Unite vor trebui să-l studieze.
Kosovo este cu siguranță privit ca un precedent de Obama, pentru că și atunci civili au fost uciși, iar Rusia avea legături strânse cu autoritățile acuzate de abuzuri. În 1999, Bill Clinton a invocat girul NATO și nevoia de protejare a populației vulnerabile din Kosovo pentru a lansa 78 de atacuri aeriene.
Un oficial al administrației Obama a recunoscut că precedentul Kosovo a fost abordat în mai multe dezbateri de la Casa Albă privind criza din Siria. Totodată, oficialii americani se întreabă dacă o intervenție militară nu ar destabiliza vecini precum Liban sau dacă nu ar conduce la un aflux de refugiați în Iordania, Turcia sau Egipt.
SUA își păstrează navele militare la o distanță suficientă pentru un atac în Siria. Un distrugător american îndeajuns de aproape încât să permită intervenția are la bord proiectile de tip Tomahawk, arme cu rază lungă care ar fi, probabil, printre primele folosite într-o acțiune militară împotriva Siriei.
În ceea ce privește Rusia, aceasta crede că atacul guvernului condus de Bashar al-Assad a fost unul provocat, după cum reiese din declarațiile reprezentanților ministerului de Externe rus.
Alte puteri Occidentale, precum Marea Britanie sau Franța, au condamnat și ele probabilul atac cu arme chimice din Siria, precizând că astfel de acte nu pot fi ignorate de ”o lume civilizată”. Astfel de poziții poartă ecoul războiului din Kosovo, unde guvernul iugoslav condus de Slobodan Milosevic a lansat un atac violent asupra etnicilor albanezi în 1998 și 1999, forțând mâna administrației Clinton, care a intervenit militar în consens cu aliații NATO.
Dennis B. Ross, un fost consilier a lui Obama pe problemele Orientului Mijlociu, spune că, în eventualitatea în care președintele are nevoie de o bază legală pentru un viitor atac, ”sunt multe modalități de a face asta în afara contextului ONU”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu