ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, îl pune la punct pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, spunând că 'are și ceva probleme cu caracterul'. Ierarhul l-a asemănat pe Bănescu cu un 'câine' al 'stăpânului' - Patriarhul Daniel, dar îl lasă în pace din respect pentru 'stăpân'.
Radu Preda, un preot căruia i-a fost interzis să mai slujească la o parohie din Munchen, Germania, de către ierarhul locului, dar și fost șef la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, l-a numit indirect 'prost' pe ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, într-o postare pe Facebook, pe motivul că ierarhul întreprinde vizite pastorale dese în bisericile din eparhia sa. La postarea lui Radu Preda a reacționat cu ”like” și Vasile Bănescu.
Ierarhul din Suceava a fost întrebat, la rubrica 'Răspunsul ierarhului' de pe site-ul arhiepiscopiei sale, ce răspuns are față de cele întâmplate și dacă asemenea atitudini sunt demne pentru reprezentanții Bisericii. ÎPS Calinic nu a ezitat să le arate obrazul celor doi.
Mai mult, l-a pus la punct pe Vasile Bănescu, spunând că 'are și ceva probleme cu caracterul'. ÎPS Calinic l-a asemănat pe Bănescu cu un 'câine' al 'stăpânului', respectiv Patriarhul Daniel și că îl lasă în pace din respect pentru 'stăpân'.
Iată întrebarea adresată de un credincios:
'Sărut mâna, Înaltpreasfințite!
Am văzut scriindu-se despre dumneavoastră pe internet că faceți vizite preoților la parohii în Arhiepiscopia Sucevei și noi ca și credincioși ne-am bucurat. Totuși am văzut că mari reprezentanți ai Bisericii ca au comentat: „a crede că băgând spaima în slujitori, umilindu-i, punându-i să semneze angajamente colective că nu o să mai facă, că o să fie cuminți, reprezintă strategia PROSTULUI care se crede, fiind chiar, drept”, iar se pare că îi apreciază postarea: „Stahanovismul pravoslavnic e „gândit” să doboare record după record. Împotriva lui însuși, desigur.” Credeți că este o atitudine demnă de reprezentanți ai Bisericii? Sau considerați că vizita episcopului în parohii nu mai este de actualitate? Ținând cont că …… este …… Mulțumesc.'
'Despre un astfel de reprezentant, al oricărei instituții, părintele Galeriu ar spune: „Săracul!”; iar ardeleanul: „Multă minte, dar nu tătă bună”.
Trecând peste această apoftegmă, personal nu l-am cunoscut pe acest domn (n.red. Radu Preda), despre care gurile rele spun că ar fi fost preot prin străinătate și că, după ce s-a compromis pe sine și parohia, chiriarhul l-ar fi revocat și trimis în țară. Prin luările sale de poziție pare că ar dori să facem parohiile eparhiei după modelul celei păstorite de sfinția sa. Să nu fie!
Dacă stau și mă gândesc puțin, am auzit mai pregnant de acest personaj în perioada alegerilor de Arhiepiscop al Sucevei, când, împreună cu aceeași intelectuali care au vrut să schimbe data Paștilor, unii chiar buni cunoscători în ale teologiei, s-a antepronunțat în ceea ce privește cel mai potrivit candidat la scaunul de chiriarh, nesocotind că episcopii sunt aleși de Duhul Sfânt, prin membrii Sfântului Sinod, și nu prin discuții la un șpriț în ceas de noapte. Se pare că rezultatul nu l-a mulțumit. Dar asta este, vrerii Duhului Sfânt nimeni nu se poate împotrivi! Sau poate supărarea lui vine și din dezamăgirea de a nu mă fi găsit printre dosarele de la CNSAS ca fost colaborator al Securității.
Altfel nu înțeleg de ce ar denigra vizitele unui ierarh în eparhia lui, mai ales când ele nu au în vedere decât revigorarea programului liturgic și, implicit, a vieții duhovnicești a parohiei. Ca să nu mai spun că uneori se lasă păcălit de jurnalismul bombastic, deși el însuși îl critică. Ar fi păcat ca, în loc să facă binele de care este capabil, să cadă în capcana intelectualului aproximativ care, când nu mai are ce spune, luând câte o doză de curaj de pe te miri unde, ia la scărmănat pe câte unu, pentru a primi atenție. Astfel de oameni nu trebuie condamnați, ci mai degrabă compătimiți.
Fără falsă modestie, după mine, în Arhiepiscopia Iașilor au rămas 400 biserici construite, dincolo de casele parohiale și sociale, care sunt peste 1000; nu știu dacă după acest domn va rămâne altceva în afara invectivelor turnate asupra celor pe care nu-i iubește.
Sincer, pe lângă teologia, multă sau puțină, pe care o cunoaște, ar avea nevoie și de ceva disciplină și de înfrânare de la cele care îl fac să perceapă lucrurile distorsionat.
Referitor la celălalt domn (n.red Vasile Bănescu) adus în discuția dumneavoastră, nu îmi schimb părerea că se numără printre cei mai buni purtători de cuvânt ai Bisericii, deși și domnia sa are ceva probleme cu caracterul. Personal, dintotdeauna m-am uitat, cum spune și o vorbă din popor, nu la câine, ci la stăpânul câinelui. Iar în cazul de față, am tot respectul pentru stăpân, chiar dacă uneori câinele mai face hărmălaie și nu ascultă de stăpân.
Cât despre „strategia Prostului”, despre care a făcut vorbire primul domn (n.red Radu Preda), se pare că pentru Biserică a dat roade, pe când strategia „așa-zișilor deștepți”, de la Revoluție încoace, a făcut numai rău Bisericii. Un proverb spune: „Câinii latră, caravanele trec!” Deocamdată, eu răspund în fața lui Dumnezeu de eparhia încredințată de Dumnezeu, prin Sfântul Sinod, și nicidecum cei care până în prezent nu au demonstrat nimic.
Pace și bucurie!', a declarat ÎPS Calinic.
Iată postarea în care Radu Preda îl atacă pe ÎPS Calinic, dar și BOR pentru că două dintre facultățile de teologie au ajuns să facă parte din cadrul unor universități politehnice, prin fuziunea unor instituții de învățământ superior, respectiv la Iași și Cluj-Napoca.
Amintim faptul că Radu Preda este unul dintre susținătorii petiției prin care se cere schimbarea datei Paștilor.
”BOR ȘI CARTEA RECORDURILOR
(inutile)
Dacă un ziar din zonă ne anunță că ierarhul locului a "doborât" recordul, vizitând 50 de unități de cult într-o zi, aflăm din alte surse media că, prin fuzionările academice recente, din ultimii ani, am ajuns să avem secții de Teologie în cadrul unor Politehnici. Exemple: Cluj și Pitești.
Chestiunea cu vizitele în cascadă, aceast nou kalashnikov canonic, este doar vârful unei mișcări de recentrare a autorității unor vlădici. Desigur, nu există nicio eparhie, precum nicio pădure, fără uscături, dar a crede că băgând spaima în slujitori, umilindu-i, punându-i să semneze angajamente colective că nu o să mai facă, că o să fie cuminți, reprezintă strategia prostului care se crede, fiind chiar, drept. Or, simțul dreptății este lipit de cel al măsurii, așa cum iubirii îi corespund, cotidian, fără efuziuni, grija, atenția, responsabilitatea matură.
Cât privește "inginerii"-teologi, nu pot decât să repet ce am mai spus: nu există nicio forță în lumea aceasta mai puternică și mai eficientă în procesul de erodare a credibilității Evangheliei precum chiar înșiși slujitorii Bisericii. Pitești! Acest nume este legat nu doar de înfiorătorul experiment din trecutul totalitar, dar din păcate și de cel al prezentului pastoral, Facultatea de Teologie Ortodoxă de acolo fiind, blând formulat, o rușine, o imensă hoție. Penală.
Una peste alta, că măsurăm în km sau cu alte unități de referință, recordurile de acest fel nu ne onorează. Precum nici faptul că Elena Udrea s-a înscris la un moment dat la Facultatea mea, la Cluj, urmând teoretic să îi fiu profesor. Între timp, dânsa s-a răzgândit. Cum nici faptul, concret, că în doar câteva ore Dan Voiculescu, cel cu antenele și mașinațiunile lui securistico-financiare, va fi licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
Putem hirotoni câți intelectuali creștini reali, de anvergură, poftim, dacă în același timp permitem asemenea inginerii. Cât despre recorduri, putem să le batem măr, că tot degeaba.
Doxa!”, a scris, pe Facebook, Radu Preda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu