Ioana Constantin: De ce nu se opreşte creşterea preţurilor?

Ioana Constantin, sursa foto Facebook
Ioana Constantin, sursa foto Facebook

Ioana Constantin vine cu întrebări cheie în contextul creşterii alarmante a preţurilor. 

"De ce nu se oprește creșterea prețurilor? Cine câștigă? Statul. Ministrul PSD de la Finanțe știe foarte bine asta, dar ne ține lecții de economie la conferințele de presă, ne explică de câte de feluri e inflația. Asta e o inflație românească, domnule ministru. O inflație care hrănește statul și sărăcește oamenii.

Cinic, dar statul este principalul beneficiar de pe urma scumpirilor (1) la energie, gaze și carburanți; (2) la toate produsele mai departe în lanț. Statul colectează cu 22% mai mult din taxe, dar producția nu a crescut în România. Practic, banii vin din inflație. Și mai grav: România are a doua cea mai mare inflație industrială, la poarta fabricii, peste 65%, dintre statele europene. Ce înseamnă asta? Creșterea prețurilor e abia la început, vor urma luni și mai grele", a scris Ioana Constantin pe Facebook. 

ROBOR la trei luni, o nouă creştere. Continuă veştile proaste pentru românii cu credite

 Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi la 5,44%, în creştere faţă de miercuri, când indicele a atins 5,37%.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,59%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 5,79%.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

La începutul acestui an, ROBOR la trei luni avea valoarea de 3,02%, iar cel la șase luni era la nivelul 3,14%, scrie Mediafax.

A crescut salariul mediu, dar nu face faţă inflaţiei 

Câştigul salarial mediu brut a fost, în luna martie, de 6.401 lei, cu 342 de lei (+5,6%) mai mare decât în februarie, iar câştigul salarial mediu net s-a situat la 3.937 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 216 lei (+5,8%), potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) - 9.968 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante - 2.079 lei, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel