Un înalt oficial rus al apărării susține că un război în lume deja are loc.
Un nou conflict global izbucnește deja în spațiul cibernetic, a susținut un înalt oficial rus al apărării, adăugând că Moscova speră să colaboreze cu SUA pentru a reduce riscurile care decurg din "luptele digitale". Andrey Krutskikh, un oficial al Ministerului de Externe însărcinat cu supravegherea cooperării internaționale a țării în domeniul securității informațiilor, a vorbit joi la o conferință academică pe tema locului Rusiei în lumea politică de astăzi. El a susținut că atacurile cibernetice au devenit atât de dese și severe încât să constituie un nou conflict mondial, ascuns de ochiul public, scrie Russia Today.
”Un război are loc și are loc foarte intens”, a avertizat el în discursul său la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova. ”Oricât ne-am preface că nu există, de fapt au loc ostilităţi la scară largă în spațiul cibernetic. Și, în general, mass-media are dreptate să spună că este deja un al treilea război mondial. Pur și simplu nu știm amploarea pagubelor sau cine va pierde în cele din urmă sau care va fi configurația lumii ca urmare a războiului.”, a mai spus acesta.
Krutskikh a mai susținut că Kremlinul este dornic să folosească structura ONU pentru a ajunge la acorduri internaționale privind războiul digital. El s-a plâns, totuși, că SUA și alte națiuni au intervenit în încercările Moscovei de a transforma problema într-o prioritate. În ianuarie, a spus el, va avea loc ”o sesiune de fond a unei comisii speciale a ONU pentru dezvoltarea convențiilor pentru războiul cibernetic”.
Sesiunea a fost o inițiativă susținută de Moscova, a susținut Krutskikh, adăugând că ”chiar și aici au încercat să folosească diferite scuze pentru a reduce rolul Rusiei și introduc condiții pentru a frustra procesul de negociere”.
La începutul acestui an, președintele american Joe Biden a impus sancțiuni împotriva Rusiei, susținând că Kremlinul a fost în spatele atacului masiv asupra companiei SolarWinds din Texas, care a compromis sistemele a peste 100 de firme comerciale din întreaga lume, precum și a nouă agenții guvernamentale. Moscova a negat acuzația, spunând: ”Este timpul să punem lucrurile în ordine pe pământul american, de unde apar atacuri constante asupra infrastructurii critice din Rusia”.
În martie, firma americană de securitate cibernetică FireEye a avertizat că americanii se vor confrunta cu atacuri cibernetice din ce în ce mai grave în viitor.
”Oamenii nici măcar nu știu toate lucrurile de care depind. Dintr-o dată, lanțul de aprovizionare începe să fie perturbat pentru că computerele nu funcționează”, a declarat Kevin Mandia, CEO-ul companiei, pentru Axios.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News