Cu orașe și sate goale, familii sfâșiate, soldați în prima linie cu soții și copii în străinătate care nu se vor mai întoarce niciodată, plus o rată a natalității la un nivel scăzut record, structura demografică a Ucrainei explodează.
„Prăbușirea populației va cauza în curând probleme economice și sociale foarte grave. Putin poate pierde războiul, dar ar putea câștiga pe termen lung”, scrie ziarul italian Corriere della Sera, citând o varietate de experți.
Problema nu este abordată nici de guvern, deoarece este clar că nu sunt siguri ce să facă în timp ce lupta împotriva Rusiei a avut prioritate față de orice altceva.
„Când arde casa, mai întâi trebuie să stingi focul și abia mai târziu te vei gândi la ce mobilier să cumperi”, au spus oficialii guvernamentali ucraineni ca răspuns la criză.
Cu toate acestea, Corriere della Sera susține că problema ar trebui într-adevăr să aibă prioritate, întrucât este în joc întregul viitor al țării. Ziarul spune că prăbușirea demografică merge până în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. La acea vreme, populația Ucrainei era de 52 de milioane. Până în 2001, a scăzut la 48,5 milioane și, chiar înainte de invazie, a ajuns la doar 42 de milioane, o scădere de 10 milioane față de 1991.
„Aceste cifre sunt în concordanță cu scăderea populației din toate fostele republici sovietice, dar cea mai mare lovitură a venit în primele săptămâni ale războiului, care a făcut ca femeile și copiii să fugă în masă în străinătate, având în vedere că guvernul a interzis imediat plecările bărbaților cu vârste între 18 și 65 de ani. Și astăzi, populația rezidentă este estimată a fi între 28 și 31 de milioane”, scrie ziarul italian.
„De la 52 de milioane la mai puțin de 30 în trei decenii: o pierdere foarte gravă pentru țară, subminându-i șansele de reconstrucție după încheierea războiului, penalizând normalizarea economică și înecând sistemul de pensii”, spune Alexander Demenchuk, rectorul Facultății de Științe Politice din Kiev.
„Există o lipsă de copii, deci o lipsă de viitor. Au plecat tinere din clasele mijlocii superioare cu rate excelente de școlarizare. Și ceea ce este și mai grav este că peste jumătate dintre cei care au plecat nu intenționează să se întoarcă în Ucraina. Copiii studiază în școli germane, poloneze, austriece, franceze sau olandeze. Mamele și-au găsit imediat locuri de muncă”, scrie ziarul, adăugând: „Politica europeană de primire (pentru refugiații ucraineni) ni s-a părut inițial un miracol al generozității, dar acum se dovedește a fi un blestem”.
Potrivit Ellei Libanova, o specialistă în demografie la Academia Națională de Științe, toate acestea afectează rata fertilității, care a scăzut la 0,7%, una dintre cele mai scăzute din lume.
Toate centrele urbane situate în apropiere de Donbass sunt semi-pustii. Rămân doar bătrânii, bolnavii și săracii. DTotuși, problema este una națională.
„Majoritatea dintre cei mai buni angajați ai mei și-au găsit repede un loc de muncă în Polonia și Franța. Industriile noastre nu funcționează, există o lipsă de piață. Niciunul nu se va întoarce”, spune Serghei, un antreprenor în domeniul IT cu birouri în toată Ucraina.
El spune, de asemenea, poveștile soldaților abandonați de soțiile lor, care s-au cuplat cu bărbați din alte națiuni europene.
„Soția mea cu cei doi copii ai noștri de 5 și 7 ani au plecat în Germania în primele zile de război. De atunci, am fost în contact din ce în ce mai puțin. Și acum am descoperit că și-a găsit un nou partener”, a spus Alexei, în vârstă de 40 de ani, jurnaliștilor italieni. În ciuda faptului că bărbatul lupta pentru țara sa lângă Bahmut, a fost abandonat pentru un alt bărbat.
Julia Komar, un psiholog care tratează conflictele familiale, a spus că rata divorțurilor va crește doar din cauza războiului.
„Conflictul va crește rata divorțurilor. Femeile părăsesc bărbații, dar chiar și soldații își găsesc uneori noi partenere”, a spus ea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu