Militanta ecologistă suedeză pentru climă Greta Thunberg a fost reţinută de către poliţie la o mare manifestaţie la Haga, în Ţările de Jos, organizată de grupul ecologist Extinction Rebellion, pentru a protesta împotriva subvenţiilor la combustibilii fosili, informează AFP şi Reuters.
Thunberg a fost urcată într-un autobuz de mari dimensiuni al poliţiei locale, alături de alţi protestatari care au încercat să blocheze o autostradă importantă spre Haga, potrivit Agerpres.
Greta Thunberg s-a alăturat mai multor sute de manifestanţi care au pornit din centrul oraşului Haga spre un câmp din apropierea autostrazii A12, ce leagă Haga de Utrecht.
A12, una dintre principalele artere ale oraşului, a fost deja scena mai multor acţiuni organizate de grupul Extinction Rebellion (XR). Activiştii au blocat traficul în mai multe rânduri, înainte de a fi împrăştiaţi de poliţie cu ajutorul tunurilor cu apă.
Cu toate acestea, sâmbătă, zeci de agenţie de poliţie i-au împiedicat pe manifestanţi să acceadă la această autostradă, avertizându-i că "ar putea recurge la violenţă" dacă activiştii vor încerca să ajungă la A12.
Purtând drapele cu sigla XR şi pancarte pe care scria "Opriţi acum subvenţiile pentru carburanţi!" şi "Planeta moare!", manifestanţii au fost apoi blocaţi, dând faţă în faţă cu poliţia, la un baraj rutier instalat de forţele de ordine.
Unii demonstranţi, printre care şi Greta Thunberg, au găsit o altă rută şi au reuşit să blocheze un drum principal din apropierea autostrăzii.
"Este important să manifestăm astăzi pentru că trăim într-o stare de urgenţă globală", a declarat ea pentru AFP înainte de a fi reţinută, în timp ce poliţia îi bloca pe manifestanţi.
"Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a evita o criză şi a salva vieţi omeneşti", a spus ea.
Întrebată dacă este îngrijorată de acţiunea poliţiei şi de o posibilă reţinere, ea a răspuns: "De ce ar trebui să fiu?".
Manifestaţia a făcut parte din acţiunile Extinction Rebellion pentru a pune presiune pe guvernul olandez înaintea unei dezbateri prevăzute în iunie cu privire la subvenţiile pentru combustibilii fosili, a declarat organizaţia.
Chiar dacă beneficiază de sprijinul majorităţii în parlament şi de o largă aprobare la nivelul opiniei publice, planurile de reducere a subvenţiilor pentru combustibilii fosili "nu vor fi puse în aplicare înainte de 2030 sau chiar 2035", deplânge Extinction Rebellion.
"Guvernul în exerciţiu se comportă ca şi cum am avea tot timpul din lume, în timp ce criza este deja aici", a scris grupul într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X (ex-Twitter).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu