Femeile, dorite la putere, de către europeni

business_women1
business_women1

Creșterea numărului de femei în posturi de responsabilitate și influență politică în țările în curs de dezvoltare ar "genera o îmbunătățire a situației", consideră peste trei sferturi dintre europeni - 78%, potrivit unui Eurobarometru efectuat cu ocazia Zilei Internațională a Femeii, informează Comisia Europeană. 

România s-a numărat, alături de Suedia şi Olanda, printre ţările în care cei mai mulţi cetăţeni, mai precis 96 la sută dintre ei, au o atitudine favorabilă faţă de egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, în timp ce procentele cele mai scăzute s-au înregistrat în Letonia, Slovenia (87 la sută în ambele ţări) şi Estonia (86 la sută).

Rezultatele sondajului reliefează faptul că statele Uniunii Europene au o atitudine similară, privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, diferențele înregistrate fiind foarte mici.

În medie, peste nouă din 10 respondenţi din UE consideră că egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi are efecte pozitive asupra modului în care funcţionează societăţile şi că toate programele de ajutor ar trebui să ţină seama cu precădere de drepturile femeilor.

Europenii sunt de părere că o creştere a numărului de femei în posturi de responsabilitate şi influenţă politică ar avea un efect pozitiv asupra ţărilor în curs de dezvoltare, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului (78 la sută), condiţiile de trai ale cetăţenilor (72 la sută) şi prevenirea conflictelor şi a războaielor (65 la sută). Respondenţii suedezi, finlandezi şi irlandezi au fost cei mai înclinaţi să afirme că prezenţa femeilor la putere "aduce o schimbare în bine".

Totodată, în ansamblu, cetăţenii UE consideră că problemele cu care se confruntă femeile în proporţie mai mare decât bărbaţii sunt violenţa fizică (83 la sută), accesul la educaţie (63 la sută), nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului şi lipsa veniturilor şi a unui loc de muncă (61 la sută pentru fiecare din aceste două aspecte).

Respondenţii din UE mai consideră că singurele probleme care afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii sunt foametea şi malnutriţia (50 la sută) şi HIV/SIDA (59 la sută).

Sondajul Eurobarometru, prezentat de CE cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, cuprinde opiniile a peste 25.000 de cetăţeni din cele 27 de state membre UE cetăţeni cu privire la egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi necesitatea de a consolida poziţia femeilor în ţările în curs de dezvoltare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel