Femeile din China ar putea avea dreptul de a decide asupra nașterii prin cezariană

Femeile din China ar putea avea dreptul de a decide asupra nașterii prin cezariană / Foto: Pixabay
Femeile din China ar putea avea dreptul de a decide asupra nașterii prin cezariană / Foto: Pixabay

China ar putea acorda femeilor dreptul de a decide asupra nașterii prin cezariană.

China va acorda gravidelor dreptul de a opta pentru o naştere prin cezariană chiar dacă soţii se opun, a relatat marţi media de stat, unul dintre cei mai recenţi paşi făcuţi pentru protejarea drepturilor femeilor într-o societate în care tradiţiile pot juca un rol important, informează Agerpres, citând Reuters.

Cel mai înalt organism de legiferare din China, Comitetul permanent al parlamentului, se întruneşte săptămâna aceasta pentru a discuta proiectele de lege, inclusiv un proiect de amendament la Legea privind protecţia drepturilor şi intereselor femeilor, care a fost adoptată iniţial în 1992.

Parlamentarul He Yiting pentru probleme sociale a declarat că deşi legea este în vigoare de mulţi ani, unele probleme vechi nu au fost rezolvate şi între timp, pe măsură ce societatea şi economia au progresat, au apărut altele noi, conform Beijing News.

În ce cazuri se permite acum nașterea prin cezariană în China



În prezent, un spital poate permite unei gravide să nască prin operaţie de cezariană doar dacă soţul ei aprobă această intervenţie. Conform legii, femeile ar trebui să beneficieze de drepturi egale, însă în realitate opţiunile şi hotărârile lor cu privire la căsătorie, decizia de a avea copii sau de a urma o carieră sunt adesea constrânse de presiunea exercitată de familie sau de autorităţi.

Timp de decenii, China a impus politica unui singur copil cu scopul de a limita creşterea populaţiei. Unele familii chineze consideră că cezariana poate să dăuneze copilului şi că mama va avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera după naştere, posibil întârziind momentul în care este gata să aibă alt copil.

Regula care solicită permisiunea soţului a condus în 2017 la cazul unei femei însărcinate care s-a sinucis sărind pe geam dintr-un spital deoarece suferea din cauza faptului că soţul său se opusese naşterii prin cezariană, după cum a declarat spitalul la acea vreme.

Conform noilor reguli propuse, dacă o gravidă şi familia sa au opinii diferite cu privire la naştere, spitalul ar trebui să respecte dorinţa femeii, conform lui He Yiting.

Vor exista și reguli care asigură egalitatea de gen la locul de muncă şi împotriva hărţuirii sexuale



Beijingul a pus capăt politicii unui singur copil în 2016, odată cu promulgarea legii ce a autorizat toate cuplurile chineze să aibă un al doilea copil, o măsură adoptată pentru a face faţă procesului de îmbătrânire a populaţiei şi nevoilor de dezvoltare economică ale ţării. Măsura nu a avut ca rezultat mai multe naşteri având în vedere costul creşterii copiilor, o provocare ce persistă.

Numeroase femei se tem în prezent că ar putea fi presate să aibă mai mulţi copii decât îşi doresc. O revistă de stat a sugerat luna trecută că membrii Partidului Comunist nu pot refuza să se căsătorească sau să aibă mai puţin de doi copii fără un motiv întemeiat, notează Reuters. Deşi textul integral al legii modificate nu a fost încă publicat, postul de stat CCTV a relatat că vor exista de asemenea reguli care asigură egalitatea de gen la locul de muncă şi împotriva hărţuirii sexuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel