Multă lume se întreabă dacă ciocolata este de post.
Există ciocolată de post. Mai precis, ciocolata neagră, de înaltă calitate, este o opțiune excelentă pentru perioada în care nu mâncăm „de dulce”. Atenție! Ciocolata pe care o alegeți nu trebuie să conțină lapte, miere sau umpluturi pe bază de lactate. În schimb, untul de cacao pe care îl găsim în ciocolata neagră este de post.
Un exemplu de ciocolată de post din comerț este „Ciocolată neagră 87% cu cacao și îndulcitor din Stevia, Sweet&Safe, fără zaharuri adaugate, 90g”. Conține masă de cacao, pudră de cacao cu conținut scăzut de grăsime, unt de cacao, îndulcitori (eritritol 12,2%, glicozide din steviol 0,08%), emulgatori (lecitină de soia, poliglicerol poliricinoleat), aromă naturală de vanilie, vanilină.
De asemenea, puteți cumpăra „Ciocolată amăruie 60% cacao, Monteoro, fără zaharuri adăugate, 90g”. Conține masă de cacao, îndulcitor (maltitol 39%), unt de cacao, emulgatori (lecitină de soia, poliglicerol poliricinoleat), vanilină.
Alte exemple de ciocolată de post: „Ciocolată amăruie 85% cacao 80g de la Heidi”, „DareCiocolată neagră 70% cacao 70g” sau „Schogetten ciocolată amăruie de post 100g”. După cum vedeți, aveți o gamă largă de ciocolată de post.
Doctorul Anca Hâncu, medic în nutriție, a explicat la Neatza cu Răzvan și Dani, emisiune de la Antena 1, ce variante dulci putem alege astfel încât să nu avem probleme de sănătate.
Copiii pot munca dulciuri atât timp cât părinții sunt atenți la cantitate și îi stimulează pe cei mici să facă mișcare.
„Moș Nicolae poate aduce curmale, struguri. Copiii trebuie obișnuiți cu gustul dulce din acestea.Curmalele sau strugurii sunt variante foarte bune pentru dulce. Importantă este cantitatea. Dar în fiecare zi câte o curmală, un măr, o portocală este bine să avem. Nu este bine să interzicem dulciurile. Avem voie să mâncăm de toate - și noi, și copiii.
Dulciurile se mănâncă dimineața sau spre prânz, dar nu seara și, în niciun caz, noaptea. Pericolul este în a suprasolicita pancreasul, apoi poate fi afectat și ficatul, dar nu mergem chiar așa de departe.
În plus, dulciurile aduc multe calorii. OMS spune că ar fi bine ca zahărul adăugat să reprezinte maximum 10% din totalul de calorii. Adică, pentru un copil, vorbim de un desert de 200 de calorii, adică o prăjitură, într-o zi, după-amiaza, este potrivită, dar nu toată ziua. Este bine să evităm dulciurile ultraprocesate”, a spus Anca Hâncu la Antena 1.
Medicul a spus că mișcarea trebuie pusă pe primul loc. Copiii trebuie să facă mișcare și să evite expunerea la ecrane.
„Putem să punem în iaurt niște merișoare pentru dimineață”, a mai spus Anca Hâncu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu