Energia verde falimentează Complexul Energetic Oltenia. 5000 de angajați ar putea fi dați afară

energie-verde
energie-verde

Peste 5000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia și-a putea pierde locul de muncă, afirmă fostul deputat Dan Ilie Morega, dacă legea pentru promovarea energiei verzi în sistemul naţional nu va fi schimbată.

Situația, prezentată de Marius Dobrescu, în emsiunea Revista presei de la Digi 24, a fost semnaltă de site-ul padurarul.ro.

Potrivit sursei citate, o lege adoptată la o lună după înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia poate duce la disponibilizarea câtorva mii de salariaţi din companie. Afirmaţia aparţine fostului deputat Dan Ilie Morega, însă spusele acestuia sunt susţinute de unele ieşiri publice ale managerului Laurenţiu Ciurel. Problema este reprezentată de energia verde de pe piaţă, care închide grupurile energetice de la CEO.

Laurenţiu Ciurel a declarat de mai multe ori că pe piaţa de energie este dusă o adevărată luptă, însă câştigători sunt producătorii de energie verde.

„La felul cum arată piaţa de energie la această oră, probabil că va fi cel mai greu an al celor patru foste companii din ultimii 10-15 ani, din cauza unei concurenţe acerbe pe piaţă. Sunt aproape 3000 MW putere instalată, care nu existau acum un an pe vremea aceasta, energie eoliană şi centrala Petrom, ceea ce înseamnă 30%, iar cererea creşte doar cu 2%. Vă daţi seama ce luptă e pe piaţă“, a declarat Ciurel, care adăuga că potrivit unor studii cantitatea de energie verde de pe piaţă ar putea ajunge la 35 de mii de MW la finalul anului.

Joi, Morega a ieşit public şi a avansat mii de concedieri dacă legea pentru promovarea energiei verzi în sistemul naţional nu va fi schimbată. „Actualul cadru legislativ dă prioritate energiei verzi, energiei eoliene, hidro, solare, de a intra în sistemul naţional de energie atunci când doresc ei. Când bate vântul, dispecerul naţional nu face altceva decât dă ordin la CEO. Opreşte grupul X, grupul Y, să reduci producţia de energie“, a declarat Morega.

Mai mult, fostul deputat a menţionat că la acest moment CEO livrează doar 800 de MWh în condiţiile în care ar putea livra 2000 MWh. Astfel, Morega se întreabă cât vor putea fi plătiţi cei 19 mii de salariaţi pentru a produce doar 800 MW. „Posibilitatea CEO este de a livra 2000-2200 MW sistemului naţional, dar la ora actuală livrează între 800-1000 MW. Dacă tu ai 18 mii de oameni pentru 2200 de MW şi ai numai 800 de MW livraţi, ce faci? Îi mai plăteşti, îi dai afară, îi mai ţii? Dar când nu ai apă, nu bate vântul, de unde-i aduci ca să porneşti? Este inadmisibil ca producătorii de energie verde să intre în sistemul naţional fără să aibă beneficiari“.

Din acest motiv, Morega spune că este nevoie de modificarea legii. „Trebuie prin lege să modifice Legea USL 134 din 18 iulie 2012 în aşa fel încât producătorii de energie verde să aibă beneficiari odată cu intrarea în sistem şi să nu decupleze sursele permanente. Altfel, poate să ducă la disponibilizări şi de 4.000, de 5.000, de 6.000 de mineri şi energeticieni şi nu ne jucăm cu problemele sociale. Indiferent de coloratura politică a parlamentarilor trebuie să ia act de această problemă“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel