El este ministrul taliban de Interne. Și-a arătat pentru prima dată fața în public - FOTO / VIDEO

El este ministrul taliban de Interne. Și-a arătat pentru prima dată fața în public / Foto: Captură video Twitter
El este ministrul taliban de Interne. Și-a arătat pentru prima dată fața în public / Foto: Captură video Twitter

Ministrul taliban de Interne și-a arătat pentru prima dată fața în public .

Ministrul interimar de interne în guvernul islamist de la Kabul, Sirajuddin Haqqani, şi-a arătat pentru prima dată chipul sâmbătă, la o ceremonie oficială. Singura fotografie cunoscută a sa era pe un afiş de căutare al FBI, transmite Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Până la preluarea puterii de către talibani în august, Sirajuddin Haqqani a fost atât unul dintre cei trei adjuncţi ai liderului taliban Hibatullah Akhundzada, cât şi şeful puternicei reţele care îi poartă numele. Reţeaua Haqqani este acuzată că a comis unele dintre cele mai violente atacuri comise de talibani în Afganistan în ultimii 20 de ani asupra civililor şi forţelor americane.

Până acum jurnaliștii nu aveau voie să-l filmeze



Până acum faţa lui Haqqani a fost estompată în imaginile pe care guvernul islamist aflat la putere la Kabul din august anul trecut le-au transmis de la întâlnirile sale oficiale. Până sâmbătă, mass-media nu au fost niciodată autorizate să îl filmeze, iar apariţia sa în public a atras o mulţime de reporteri.

Akhundzada însuşi nu a mai fost văzut în public de când talibanii au preluat puterea, iar unii analişti afgani cred că este posibil să nu mai fie în viaţă. Haqqani a participat şi a ţinut un discurs la ceremonia de absolvire a câtorva sute de poliţişti afgani nou-formaţi la academia din Kabul.

În cadrul evenimentului, Haqqani a declarat că grupul se angajează să respecte acordul de la Doha semnat cu SUA şi că lumea nu se va confrunta cu nicio ameninţare din partea Afganistanului. El a adăugat că talibanii luptă pentru libertatea ţării.

Ceremonia a fost transmisă în direct de posturile de televiziune locale. Instantanee cu Haqqani realizate sâmbătă au fost distribuite pe scară largă pe reţelele de socializare de către oficiali talibani.

Cine a mai fost la eveniment



La ceremonie, el a apărut la fel ca mulţi dintre liderii de rang înalt ai regimului, purtând o barbă lungă şi stufoasă şi un turban negru acoperit cu un şal alb. Mai mulţi diplomaţi au fost prezenţi la ceremonie, inclusiv ambasadorul pakistanez, chiar dacă nicio ţară nu a recunoscut încă regimul fundamentaliştilor islamişti.

Haqqani se află pe lista celor mai căutate persoane de către FBI care îl numeşte terorist global. Departamentul de Stat oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la arestarea sa.

El a fost acuzat, în special, de atacul ucigaş din 2008 de la hotelul Serena din Kabul, care a ucis şase persoane, şi de cel puţin o tentativă de asasinat asupra fostului preşedinte afgan Hamid Karzai. Anunţul FBI prezintă o fotografie a chipului său, dar din profil şi acoperit cu un şal, şi două schiţe alb-negru ale chipului său.

Săptămâna trecută, în cadrul unei adunări masive în provincia Kandahar din sudul ţării, Haqqani a declarat că sub conducerea sa peste 1.000 de atacatori sinucigaşi au efectuat lovituri în Afganistan. Reţeaua Haqqani, fondată în anii 1970 de Jalaluddin Haqqani, tatăl actualului ministru de interne, a fost sprijinită de CIA în timpul războiului mujahedinilor împotriva ocupaţiei sovietice din Afganistan, aminteşte AFP. Sirajuddin Haqqani, despre care se spune că are în jur de 40 de ani, i-a succedat tatălui său, care a murit în 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel