Editura Medicală: Întrebarea șoc primită de Oproiu de la comuniști

alexandru-oproiu
alexandru-oproiu

Editura Medicală era singura care scotea pe piață cărți de specialitate, înainte de Revoluție. Profesorul Alexandru Oproiu își amintește de acea perioadă, când a fost chemat la Comitetul Central pentru a i se adresa o întrebare care în zilele noastre ar fi incredibilă.

Alexandru Oproiu își amintește că a început să lucreze la Editura Medicală când era anul patru la facultate.

”Am fost corector. Atunci nu era corectură pe calculator. Stăteai cu creionul în mână și corectai cu semne, virgule etc. Mai veneau și ăia de la tehnoredactare și spuneau ”aici tre sa tăiați fraza cu 50 de semne. Am fost corector, secretar de redacție, apoi am fost redactor șef și acum sunt directorul editurii, dar este privatizată. Aveam oarecum monopolul aparițiilor medicale. Se lucra foarte serios. Nu am avut plagiaturi și nici acum, Editura Medicală, nu are cărți acuzate de plagiat. La vremea aceea prețul cărții nu reflecta costurile. Prețul cărților se aproba pe ordin. Cele mai multe erau în pierdere. Foarte puține primeau aprobarea să se vândă cu beneficiu. Eu am reușit să iau două aprobări: una pentru Agenda Medicală și una pentru Almanahul Sănătații. Agenda Medicala mă costa 6 lei și o vindeam cu 10. Erau 4 lei la exemplar și scoteam 12 mii, 14 mii 16 mii de exemplare.

Almanahul Sănătății mă costa 3 lei și prețul de vânzare era 6 lei. Asta îl scoteai în 100.000 de exemplare. Se vindea în chioșcuri, nu în librării. La un moment dat, pentru că era singura editură cu beneficiu, am fost chemat la CC. Si zice: Cine ți-a dat dumitale sarcina să faci editura rentabilă?”, a povestit Alexandru Oproiu.

Agenda Medicală pe 2013 costă 70 de lei, în condițiile în care în străinătate nu constă mai puțin de 80 de euro, a mai spus Oproiu.

Editura Medicală a fost înființată în anul 1954 și a avut ca principal scop publicarea de literatură medicală de specialitate necesară documentării, formării și informării profesionale ale medicilor din Romania. A fost prima editură cu profil medical din România și a editat de-a lungul timpului numeroase tratate de medicină, manuale pentru studenți, monografii din toate specialitățile medicale și farmaceutice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel