Decizii importante, luate în ședința de azi a CGMB

Consiliul General al Municipiului București a aprobat în ședința ordinară de joi, 11 august, la propunerea primarului general, Gabriela Firea, o serie de modificări în bugetul propriu al Municipiului București pe anul în curs. Proiectul a fost aprobat cu 31 de voturi pentru și 20 împotrivă. Potrivit comunicatului PMB, au votat "pentru" 22 consilieri PSD, 3 PMP, 4 ALDE, 2 UNPR , în timp ce 14 consilieri USB și 6 PNL au votat "împotrivă".

Primarul general, Gabriela Firea a subliniat că, de la începutul mandatului său, într-o lună și jumătate, s-au alocat bani pentru o serie de proiecte aflate în derulare, dar și pentru buna funcționare a celor două regii din subordinea Municipalității, RATB și RADET, după cum urmează: pentru apă caldă și căldură -12 milioane de euro, Transport în comun: 11 milioane euro, instituții din subordine (spitale, teatre): 20 milioane de euro, Infrastructură -12 mil euro.

Primarul general al Capitalei, clarificări privind redistribuirea fondurilor de la bugetul local

Gabriela Firea a făcut o serie de clarificări în ceea ce privește redistribuirea fondurilor de la bugetul local:

"S-a facut observatia ca intr-o luna si cateva zile de la inceputul mandatului noii administratii, aceasta ar fi prima suma importanta alocata, de circa 3 milioane de euro, pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului. Suma solicitata PMB si proiectul de Hotarare pe care vi-l supun votului se refera la contributia municipalitatii pentru finalizarea obiectivului national care este pe teritoriul Capitalei. Baza legala este ordonanta de urgenta din 2005. Este vorba nu doar despre un lacas de cult, ci de un loc in care vor exista : cantină socială, scoala de duminica, after school, biblioteca, cabinet medical, sala de spectacole de muzica sacra, alte spatii sociale, educationale, culturale si spirituale. Functionalitatea nu e strict teologica, ci transcede mult spre zonele : social, educatie, cultura.

In ultimele zile s-a afirmat ca dam banii pentru o biserica, dar e mult mai mult decat atat. Înteleg logica in care ne desfasuram activitatea, ecuatia politica si precampania electorala, va ascult pe fiecare in parte, dar vreau sa va spun ca cele afirmate in ultimele 2-3 zile nu sunt lucruri reale. Cu privire la planul de modernizare a spitalelor din Capitala, in cateva zile va fi gata inventarul necesarului de dotati pentru cele 19 spitale, iar planul de investitii e mult mai ambitios decat alocarea a 3 milioane de euro, ca in cazul Catedralei.

Citește și: Catedrala Mântuirii Neamului, fonduri suplimentare de la Primăria Capitalei

Mentionam ca edificarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului se supune prevederilor legale speciale pentru acest monument si anume: Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.19/2005 privind realizarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, aprobata prin Legea nr.261/2005 si completata prin Legea 376/2007.

Astfel, art.1, alin.2 al OUG nr 19/2005, completat prin Legea nr.376/2007 prevede ca „...fondurile destinate construirii Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, de catre Guvernul Romaniei, in limita sumelor alocate anual cu aceasta destinatie, prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, precum si de catre autoritatile administratiei publice locale".

In acest context, si avand in vedere solicitarea venita din partea Patriarhiei Romane privind „alocarea in regim de urgenta a sumei de 15.000.000 de lei pentru continuarea lucrarilor la Catedrala intr-un regim sustinut si respectarea termenelor de finalizare stabilite", a fost supus spre dezbatere si aprobare proiectul privind alocarea acestor fonduri catre Patriarhia Romana, se precizează în comunicatul citat.

Acest obiectiv a fost inclus în Programul național „România 100", pentru aniversarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea Statului Național Român Modern, program instituit prin H.G. 24/2014.

De la demararea lucrărilor și până în prezent, Primăria Municipiului București a susținut lucrările de realizare a Catedralei, alocând până în prezent peste 26 milioane de lei, după cum urmează:

2011 - 9.700.000 lei
2012 - 9.498.875 lei
2014 - 5.000.000 lei
2015 - 430.000 lei
2016 - 2.000.000 lei

Sprijinul financiar pentru unitățile de cult se face cu respectarea prevederilor O.G. nr.82/2001 si H.G. nr. 1470/2002 privind aprobarea Normelor Metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței și prin hotărârea H.C.G.M.B.

În ceea ce privește monumentul istoric - Mănăstirea Antim, cei 4.5 milioane de lei sunt necesari pentru lucrări de reparații, consolidare, reabilitare și organizare spații muzeale (biserica, paraclisul istoric, capela și vechile chilii). Solicitarea a fost făcută, de asemenea, de către Patriarhia Română, conchide comunicatul PMB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel