Cum justifică Victor Ponta părăsirea ședinței CSAT

Invitat la emisiunea "Ultima oră" moderată de Cătălin Striblea, premierul Victor Ponta a explicat ce l-a determinat să părăsească şedinţa CSAT, punând incidentul pe seama unor neconcordanţe legate de ordinea de zi şi a unor divergenţe de opinii cu preşedintele Traian Băsescu.

Prim-ministrul a declarat că permanenta problemă dintre dânsul şi preşedintele Traian Băsescu, nu i-a permis să rămână la şedinţa de joi a CSAT: imposibilitatea coabitării. De data aceasta, au existat trei mari motive care l-au determinat pe şeful Guvernului să părăsească şedinţa după doar 40 de minute. Primul a fost legat de "înzestrarea armatei române." "Am avut o neconcordanţă legată de ordinea de zi cu preşedintele Băsescu. I-am transmis în scris faptul că nu sunt de acord cu unele materiale care urmau să fie discutate. A fost o problemă cu această strategie pentru refacerea imaginii României. A mai fost o problemă legată de modul în care se dorea interpretarea noii legi a concurenţei şi am avut o dispută legată de modul de înzestrare a Armatei Române. A fost o problemă de principiu. Preşedintele nu poate lua atribuţii ale Guvernului. I-am explicat şi la un moment dat l-am întrebat dacă nu e mai bine să mă retrag. Să nu ne certăm de faţă cu miniştriiAm constatat că opiniile mele şi ale Guvernului au fost luate în considerare şi nu s-a aprobat niciuna dintre propunerile propuse greşit de domnul Băsescu," a explicat premierul. Dl Ponta a menţionat că diferenţele de opinii în privinţa armatei, nu erau legate de avioanele 16, ajungându-se la un consens în ceea ce priveşte acest subiect. Premierul a spus că pleacarea s-a nu a determinat oprirea şedinţei. "Nu s-a blocat funcţionarea CSAT. Miniştrii au rămas la solicitarea mea," a explicat şeful executivului.

Traian Băsescu doreşte înfiinţarea unui "supra-minister"

Al doilea motiv care a stat la baza hotărârii premierului de a părăsi şedinţa de joi, a fost legat de o strategie pentru refacerea credibilităţii României. Şeful executivului afirmă că Traian Băsescu dorea ca în cadrul Administraţiei Prezidenţiale să se înfiinţeze un oficiu separat. "În privinţa strategiei privind imaginea României, preşedintele voia un supra-minister de Externe care să coordoneze şi activităţile radioului şi televiziunii, RAPPS. Un fel de mega-minister care să gestioneze tot ceea ce se întâmplă în afara ţării. Nu puteam fi de acord cu aşa ceva. Acest mega minister ar fi urmat să refacă imaginea României pe care tot domnul Băsescu a stricat-o. Nu putem avea un Guvern la Palatul Victoria şi un Guvern la CSAT," a declarat prim-ministrul. Victor Ponta a spus că i s-a comunicat aceasta miercuri cu o zi înainte şi nu cu zece zile, aşa cum o cerea procedura.

De asemenea, vicepreşedintele CSAT a vorbit despre o încercare a preşedintelui de a se substitui Parlamentului. Premierul a spus că Traian Băsescu doreşte ca din 2013 să se aloce bani armatei, deşi de patru ani nu s-au mai dat bani pentru forţele militare ale României. Victor Ponta a considerat asta o încercare a preşedintelui de a se substitui Parlamentului, şi i-a explicat acestuia că o discuţie despre fondurile alocate armatei va avea loc după alegerile  parlamentare din decembrie.

Propunerea ca CSAT să se implice în toate privatizările

O a treia divergenţă dintre preşedintele şi vicepreşedintele CSAT a fost reprezentată de o nouă lege a concurenţei. Aceasta ar presupune ca CSAT să se implice în toate privatizările. "Al treilea punct a fost o discuţie privind Legea Concurenţei. Propunerea era ca CSAT să se implice în toate privatizările. Nu toate privatizările şi numirile de manageri trebuie făcute de CSAT. Sigur, dacă e cazul Centralei de la Cernavodă, dar nu toate privatizările. Nu doresc să fie o tentativă ca CSAT să mai ia câte ceva de la Guvern, de la Parlament, de la Televiziune. La CSAT să punem manageri şi să facem propagandă ţării în străinătate, nu e treaba CSAT," a explicat premierul.

 La modul general, prim-ministrul a descris prima întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, ca fiind una dificilă. Şeful Guvernului a explicat că este dispus la colaborare, dar nu la subordonare. Efectul nerespectării de către Traian Băsescu a acestei cerinţe a premierului, a dus la ceea ce Victor Ponta n umeşte "o întâlnire nereuşită." De asemenea, vicepreşedintele CSAT a precizat că părăsirea şedinţei a fost o măsură luată pentru a nu lăsa lucrurile să degenereze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel