Protestele față de exploatarea gazelor de șist din satul Siliștea, comuna Pungești, au fost marcate, miercuri, de un incident care ar putea fi considerat tragic: Un bătrân a murit în agitația creată între oameni și jandarmi. Problema e că omul nu a murit.
După ce lumea s-a agitat că un om a murit apărându-și pământul de cotropitorii străini, s-a dovedit faptul că omul e în viață, deci toate argumentele de ordin emoțional și-au pierdut puterea.Scriitorul Radu Herjeu explică pe blogul său manipularea care a avut loc în legătură cu acest incident și crede că ea s-a produs neintenționat.
”Nu pot susține că manipularea a fost orchestrată de cineva. Eu cred că a fost neintenționată. Unde sunt mulți oameni, un fir de praf poate declanșa o avalanșă”, a declarat pentru DC News, Radu Herjeu.
Care, ca să o lămurim din start, nici n-a fost omorât de jandarmi, nici n-a fost bătut, nici nu i s-a refuzat ajutorul medical. Hei, nici măcar nu e mort, dacă vă vine să credeţi! Pur şi simplu, la 80 de ani, a făcut un atac de panică, a fost dus la spital, de unde a plecat mai liniştit, pe picioarele sale. Nici măcar n-a vrut să rămână peste noapte. O, dar ce furtună a creat nepetrecutul său deces!
Când am scris “Tehnicile de manipulare în televiziune” m-am orientat către cele subtile, mai greu de descifrat de către telespectatorii chiar mai avizaţi. Nu m-a preocupat minciuna brută, grosolană. Nu mi se părea nimic interesant la ea. E simplu: cineva te minte în faţă şi tu îl crezi pentru că asta vrei să faci. Pentru că ţi-ai dori ca ce spune el să fie adevărat. Pentru că asta ţi-ar hrăni ţie convingerile deja formate şi ţi-ar justifica acţiunile trecute sau viitoare. E cea mai simplă formă de manipulare, nu necesită nicio tehnică şi niciun “talent” din partea celui care o aplică. De multe ori, chiar iniţiatorul nu este decât o victimă a propriilor idei, a propriei stări de surescitare nervoasă, emoţională sau ideatică. Cu alte cuvinte, vede lucrurile în aşa fel încât să corespundă justificărilor pe care le dă gesturilor sau deciziilor sale.
Acesta a fost şi cazul Siliştea. Deşi nu pot exclude definitiv varianta intenţiei, înclin să cred că cineva din mulţime, aflat, aşa cum e firesc într-un astfel de moment, într-o stare de maximă tensiune, a văzut un om prăbuşindu-se. Evident, cea mai “convenabilă” explicaţie era că acela a fost agresat de jandarmi. În fond, asta e reacţia oricărui protestatar faţă de reprezentanţii autorităţii. Chiar dacă unul zâmbeşte, va decoda mişcările muşchilor faciali ca pe un rictus ameninţător. Ei bine, a fost suficient să exprime vocal constatarea sa, că bulgărele de zăpadă a şi luat-o la vale. Fie s-a ajuns la moartea victimei din cauza loviturilor, fie la cea survenită în urma acţiunii jandarmilor de a-i refuza primul ajutor. Cineva ar fi putut să jure că a auzit un “ticălos din forţele de opresiune” cum urla “lăsaţi-l să moară”! Nu e nevoie de mai mult pentru a trezi reacţii puternice de susţinere din partea celor care, până atunci, nu erau dispuşi să acţioneze.
Patrick André de Hillerin, jurnalist la ziarul ”Cațavencii”, a inventat un cuvânt pentru manipulările care folosesc companiei Gazprom: ”Gazpromovare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News