Consens istoric pentru planul de salvare a Greciei și ajutor pentru Irlanda și Portugalia

Decizie importantă la summit-ul de la Bruxelles. După ore de dezbateri, liderii europeni au ajuns la un consens pentru salvarea Greciei de la faliment şi ajutor pentru Irlanda şi Portugalia. Ţara va primi un nou împrumut de 135 de miliarde de euro, cu o dobândă mai mică, pe termen mai lung.

Liderii europeni au ajuns la un consens în privinţa planului de salvare. Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) le va oferi Greciei, Irlandei şi Portugaliei credite cu dobânzi de 3,5%, pe un termen mai îndelungat. Planul de salvare vine în contextul celei mai mari crize din zona euro şi a unor profeţii extrem de sumbre în legătură cu viitorul european.

"Ajutând Grecia eliminăm riscul răspândirii crizei şi în alte ţări", a declarat Nicolas Sarkozy. "Vorbim despre capacitatea Greciei de a-şi plăti datoriile către băncile publice şi private. Ieri seară, am luat legătura cu băncile private, iar discuţiile au continuat până în această după amiază. Trebuie să cădem de acord asupra aspectelor tehnice, dar şi asupra deciziilor politice", a mai spus preşedintele Franţei. "Nu a durat atât de mult. Am făcut-o într-un timp rezonabil", a adăugat acesta.

Împrumutul acordat este de 135 de miliarde de euro, pe 15 de ani. Datoriile totale ale Greciei se apropie de 500 de miliarde de dolari.

"Nu este vorba de salvarea Greciei, ci de a Europei", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care explică felul în care această decizie afectează România. "Ne afectează acestă decizie. Nu va fi vorba de vreo încetare de plăti pentru Grecia, dar presiunea pe Grecia pentru ajustări bugetare va fi foarte puternică. Aceasta decizie europeană va inspira şi America, pentru că America este un uriaş care a intrat în capcanele în care a intrat şi Grecia", scrie realitatea.net.

"Nu ştiu dacă în Grecia va fi linişte, presiunea pe Grecia pentru măsuri de austeritate va fi foarte puternică, va fi o presiune psihologică foarte importantă. Grecii s-au obiţnuit să trăiască forte bine pe datorii, vor trebui să strângă cureaua chiar dacă nu sunt obişnuiţi cu asta", a adăugat consilierul BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel