Germania, Franța, Rusia și Ucraina au convenit asupra unei serii de "măsuri imediate" destinate impulsionării procesului de soluționare a conflictului din estul Ucrainei, a anunțat luni seara Berlinul după o convorbire telefonică între liderii celor patru state, relatează dpa.
Astfel, cele patru țări — reunite în cadrul așa-numitului format de negocieri "Normandia" — au cerut ca încălcările armistițiului din estul Ucrainei să înceteze imediat.
Îndepărtarea trupelor ucrainene și a rebelilor proruși de la linia frontului și retragerea armelor grele au constituit de asemenea priorități ale discuțiilor, conform unei declarații comune.
Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron a cerut părților să reia schimbul de prizonieri până la sfârșitul anului în baza principiului "toți în schimbul a toți".
Emisari din cele patru state urmează să se întâlnească luna viitoare înaintea unei noi convorbiri telefonice programate între șefi de stat și de guvern în cadrul formatului "Normandia".
Ucraina vrea intervenția ONU
Cu această ocazie, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a insistat asupra desfășurării unei misiuni de menținere a păcii a ONU în zona de conflict din apropierea frontierei cu Rusia, potrivit unei declarații postate pe site-ul său.
Referitor la situația din estul Ucrainei, Poroșenko a calificat luptele din ultimele zile între militarii ucraineni și rebelii proruși ca fiind unele dintre cele mai sângeroase din acest an.
Potrivit acestuia, peste 20 de militari ucraineni au fost uciși în estul țării în ultimele patru săptămâni.
Franța și Germania încearcă să negocieze o soluție la conflictul care a izbucnit acum trei ani după ce protestele în masă, reprimate în mod violent, au dus la înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici de la putere și la fuga acestuia în Rusia, în timp ce la conducerea Ucrainei au venit forțe proeuropene care pledează pentru o strângere a relațiilor cu Occidentul.
De asemenea, Poroșenko, Macron și Merkel au denunțat anunțul făcut săptămâna trecută de către separatiștii din regiunea Donețk privind crearea așa-numitului stat "Malorusia" ("Mica Rusie"), un termen care a desemnat în epoca țaristă teritoriile ce corespund în mare parte Ucrainei moderne, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu