Colegiului Medicilor din România, declarația Adunării Generale

În urma afirmațiilor legate de fapătul că în România nu ar exista o politică publică de încurajare sau de facilitare a procesului de Educație Medicală Continuă în rândul medicilor, Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România aduce următoarele precizări:

 

1. Educația Medicală Continuă, potrivit prevederilor Legii 95/2006 și a Hotărârii de Guvern 2300/2004 se află în administrarea Colegiului Medicilor din România. În temeiul acestor reglementări, C.M.R. are în componență Departamentul Profesional-Științific și Învățământ care are ca scop reglementarea și dezvoltarea acestui domeniu, în prezent acesta fiind fundamentat pe Decizia 1/2013, ultima dintr-un lung șir istoric de astfel de reglementări.

2. Sponsorizările și eventualul potențial conflict de interese legat de manifestările educaționale acreditate și creditate de CMR trebuie declarate în documentele de creditare prevăzute în Decizia mai sus menționată, lipsa acestor declarații ducând la neacreditarea evenimentului respectiv. Dacă activitatea de sponsorizare este urmată de activitate medicală nelegală, există prevederi legislative prin care autoritățile controlează și elimină aceste situații.

3. Sponsorizările și eventualul potențial conflict de interese nu sunt prohibitive, dar trebuie aduse la cunoștința participanților la evenimentul educațional, lăsându-i pe aceștia să aprecieze în ce măsură prezentările la care au participat sunt fie pur științifice, fie de promovare comercială.

4. Toate documentele de reglementare a activității de Educație Medicală Continuă – Dezvoltare Profesională Continuă sunt disponibile pe site-ul CMR, pentru oricine dorește să le consulte.

5. Orice afirmații contrare acestor lucruri, indiferent de sursă, sunt neavenite, demonstrând lipsă de informare și/sau rea voință.

6. Interesul participării la evenimentele profesional-științifice este o obligație etică și deontologică a medicilor, dar și a angajatorilor acestora, fiind vital în interesul pacienților și al exercitării profesiei medicale. CMR nu are drept de inițiativă legislativă privind obligarea finanțării Educației Medicale Continue de către angajator sau de către finanțatorul activității medicale, dar solicită public rezolvarea acestei situații comune întregului corp medical.

[citeste si]

Colegiul Medicilor din Romania a luat cunostinta de miscarile de protest ale medicilor, incepute in data de 21 martie 2016 si continuate inclusiv in timpul desfasurarii Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania din data de 24 martie 2016.

Acestea se refera la conditiile improprii de munca si incarcarea birocratica ce afecteaza grav calitatea actului medical.

Functionarea complet deficitara si incoerenta a sistemelor informatice ale CNAS, dar si erorile legislative duc la blocarea sistemului, imputari abuzive asupra medicilor si institutiilor sanitare, dar si batjocura asupra timpului de asteptare si accesului efectiv al pacientilor la serviciile medicale.

Toate acestea, la care adaugam precaritatea veniturilor din sistemul sanitar afecteaza in acelasi timp demnitatea corpului medical si a pacientilor.

In consecinta, Colegiul Medicilor din Romania sustine fara echivoc protestele medicilor de la nivelul intregii tari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel