Avocatul Sergiu Andon a explicat pentru DC News cât de răspândit este "statul paralel" în modul de funcționare al întregii societăți și cum acesta afectează nu numai instituțiile dar chiar mentalitatea românilor.
Andon spune că "statul paralel" este o realitate însă nicidecum atât de simplist cum a fost explicată până acum. "În România există un stat mafiot sau paralel, dar este unul cu multe capete. Inclusiv între cei care strigă despre "statul paralel" există o filosofie și un comportament de haită la pradă. Dacă statul paralel ar fi un animal pe care politicienii vor să îl controleze sau o simplă structură, cabalistică, restrânsă, cu reguli precise, ar putea fi foarte ușor demantelat, inclusiv prin reducerea bugetării", a explicat avocatul pentru DC News.
Multiplele capetele ale hidrei
Avocatul apreciază că în România, "statul paralel" are ramificații în aproape orice domeniu de interes pentru societate. "Nenorocirea este că statul paralel seamnănă, mai mult decât cu un animal periculos, cu o boală periculoasă, un cancer cu metastaze, cu o hidră cu multe capete. Și acestea sunt foarte dispersate și diverse:
Intră, aici, la loc de frunte minciuna sistematică, capacitatea de a minți în față. La noi, transparența e un moft, e o transparență a minciunii, nu a adevărului.
Un alt cap al hidrei este non-competența tolerată care nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Este un întreg circuit aici. De exemplu, fabricile de diplome trăiesc din fabricile de doctorate. Acestea, la rândul lor, trăiesc din fabricile de tratate plagiate etc.
Mai e și lipsa de responsabilitate. Pare un termen demonetizat, dar el este așa pentru că nu se mai folosește. Aici putem vorbi despre responsabilitatea bărbaților de stat și nu avem nici măcar un exemplu dacă ne uităm în istoria recentă, până la lipsa de responsabilitate a funcționarului mărunt”, ne-a mai spus avocatul.
Să nu cădem în capcană
Concluzia lui Sergiu Andon este însă una semi-optimistă: "Așa că vorbim despre un complex de tip metastazic și sigur că profitorii pot să dorească să stăpânească și cancerul, după cum știm că sunt unii care au câștigat și de pe urma cancerului. Adică problema este mai greu de rezolvat, însă trebuie început de undeva și nu trebuie să cădem, cum zicea un fost ministru de Externe, în capcana țăfnoșeniei."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu