Centrul criminalității în România, dacă ar fi să judecăm după numărul de infracțiuni comise, se află în județele Alba, Hunedoara, Gorj. La polul opus se află județul Galați, cu cele mai mic număr de infracțiuni.
Infracțiunile pot fi definite astfel: împotriva persoanei (vătămare, omor, viol, lovituri), împotriva patrimoniului (furt, tâlharie, delapidare, înșelăciune), contra avutului privat și public (furt, tâlharie, delapidare, înșelăciune), infracțiuni silvice, infracțiuni de serviciu (dare de mită, luare de mită, trafic de influență, primire de foloase necuvenite), infracțiuni contra autorității (ultraj), infracțiuni economice (specula), infracțiuni care aduc atingere unor relații privind conviețuirea socială (ultraj contra bunelor moravuri), infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. Acestea sunt toate tipurile de infracțiuni, dar în aceasta a fost inclus doar numarul lor, nu și o diferențiere pe categorii, scrie Centru infracționalității în România este format din județele Hunedoara, Gorj și Alba. Acestea au înregistrat cel mai mai ridicat număr de infracțiuni în 2009. Mai mult, cele trei județe au fost mai tot timpul pe primele locuri în ultimii ani.
În 2009, Hunedoara a fost cap de afiș la capitolul infracționalitate, cu 2549 de infractiuni la 100.000 de locuitori. Este urmat de Gorj (cu 2.352 de infracțiuni la 100.000 de locuitori) și Alba (2.207 de infractiuni la 100.000 de locuitori). De altfel, doar în aceste județe numărul infracțiunilor depășeste pragul de 2.000.
Evoluția infracționalității
Numărul infracțiunilor din 1990 și până în 2009 a crescut în toate județele României în această perioadă.
Cea mai mare creștere a avut loc în județul Harghita, numărul înfracțiunilor din acest județ majorandu-se în acest interval de peste opt ori (724% în termeni procentuali). Alba este pe locul doi, cu un avans de 547%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News