Şeful diplomaţiei irlandeze consideră posibil un compromis privind 'plasa de siguranţă' în cazul Brexit.
Şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney consideră că un compromis privind aşa-numita 'plasă de siguranţă' (backstop) pentru menţinerea deschisă a frontierei irlandeze după Brexit este posibil, dar trebuie să fie solid din punct de vedere juridic, transmite Reuters. Marea Britanie doreşte să aibă propriile acorduri comerciale cu întreaga lume; acest lucru creează o mare problemă în contextul frontierelor şi al controalelor şi de aceea plasa de siguranţă este atât de importantă; eu cred că există o poziţie de mijloc pe care ambele părţi o pot susţine, însă ea trebuie să fie solidă juridic, a declarat Coveney în faţa jurnaliştilor în oraşul irlandez Cork, potrivit publicaţiei The Irish Times.
Anterior, în cursul zilei de luni, premierul irlandez Leo Varadkar afirmase că Dublinul este dispus să analizeze modalităţile în care poate fi reconsiderată 'plasa de siguranţă' atât timp cât aceasta nu permite o decizie unilaterală care să îi pună capăt. În negocierile privind Brexit-ul, frontiera irlandeză constituie unul dintre principalele obstacole în calea unui acord între Londra şi Uniunea Europeană, niciuna dintre părţi nedorind reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord.
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar european la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană doreşte să nu fie creată o 'frontieră dură' între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europene. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News