La aproape un an de la o invazie care trebuia să dureze numai câteva săptămâni, Vladimir Putin pregătește o nouă ofensivă în Ucraina, în timp ce are în vedere posibilitatea unui conflict cu SUA și aliații săi, care se așteaptă să dureze ani de zile.
Kremlinul își propune să demonstreze că forțele sale pot recâștiga inițiativa după luni de pierdere a terenului, punând presiune asupra Kievului și a susținătorilor săi pentru a conveni asupra unui soi de armistițiu care să lase Rusia să controleze teritoriul pe care îl ocupă acum, potrivit oficialilor, consilierilor și a altora familiarizați cu situația, citați de Bloomberg.
Nici măcar Putin nu poate nega slăbiciunile armatei sale, după ce trupele au pierdut mai mult de jumătate din câștigurile inițiale în Ucraina, au spus mai multe surse, vorbind sub rezerva anonimatului. Eșecurile persistente i-au determinat pe mulți din Kremlin să fie mai realiști cu privire la ambițiile lor imediate, recunoscând că până și menținerea actualei linii a frontului ar fi o realizare foarte importantă.
Dar Putin rămâne convins că forțele mai mari ale Rusiei și disponibilitatea de a accepta un număr mai mare de victime – care se ridică deja la zeci de mii, mai mult decât în orice conflict de după al Doilea Război Mondial – îi vor permite să prevaleze în ciuda eșecurilor de până acum. . Ofensiva reînnoită poate începe în februarie sau martie, au spus apropiații Kremlinului. Comentariile lor confirmă avertismentele din partea Ucrainei și a aliaților acesteia că urmează o nouă ofensivă rusă și sugerează că aceasta ar putea începe înainte ca Kievul să primească provizii proaspăt promise de tancuri de luptă americane și europene.
Determinarea lui Putin prevestește o altă escaladare mortală a războiului său, în timp ce Kievul respinge orice încetare a focului care ar permite Rusiei să păstreze pământul ucrainean. Liderul rus crede că nu are altă alternativă decât să escaladeze conflictul, pe care îl vede drept existențial, cu SUA și aliații săi, au mai spus sursele. O nouă rundă de mobilizare este posibilă imediat în această primăvară, au spus ei, deoarece economia și societatea sunt din ce în ce mai subordonate nevoilor războiului.
„Putin este dezamăgit de modul în care merg lucrurile, dar nu este pregătit să-și abandoneze obiectivele”, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoarea R.Politik, o companie de consultanță politică. „Înseamnă doar că traseul va fi mai lung, mai sângeros și mai rău pentru toată lumea.”
Oficialii de informații americani și europeni se întreabă dacă Rusia are resursele necesare pentru o nouă ofensivă majoră, chiar și după ce a mobilizat 300.000 de militari suplimentari în toamna trecută. Între timp, aliații Ucrainei își intensifică aprovizionarea cu arme, pregătindu-se să livreze pentru prima dată vehicule blindate și tancuri de luptă principale care ar putea ajuta trupele ucrainene să treacă prin liniile rusești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu