Președintele american Joe Biden a declarat că pandemia de COVID-19, cumulată cu problemele lanțului de aprovizionare și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, sunt principalele cauze pentru creșterea inflației.
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, sub presiunea de a controla inflația ridicată, le-a spus americanilor, marți, că înțelege cu ce se confruntă și că el și Rezerva Federală a SUA lucrează pentru a rezolva problema principală care afectează administrația sa.
„Sunt frustrați”, a spus Biden despre americanii care plătesc mai mult pentru bunuri și servicii. „Nu îi învinovățesc.”, a adăugat el.
Având în vedere creșterea inflației care a determinat creșterea prețurilor anuale de consum cu peste opt procente, președintele a subliniat eliberarea petrolului din rezervele strategice de petrol și presiunea asupra companiilor pentru a returna consumatorilor profituri record, sub formă de prețuri mai mici.
„Știu că familiile din toată America suferă din cauza inflației”, a spus Biden într-un discurs de la Casa Albă.
„Vreau ca fiecare american să știe că iau inflația foarte în serios și că este prioritatea mea internă.”
Biden a spus că pandemia de coronavirus, împreună cu problemele lanțului de aprovizionare și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, sunt de vină pentru creșterea inflației.
Administrația sa a alocat trilioane de dolari ca ajutor pentru COVID-19 și pentru menținerea economiei, alocări de care republicanii și unii economiști spun că au dus la costuri mai mari.
„Suntem la putere”, a spus Biden, întrebat dacă își asumă vina pentru prețurile mari.
Biden a spus că Rezerva Federală a SUA își va face treaba pentru a controla inflația. Banca centrală a SUA a majorat ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual săptămâna trecută și sunt așteptate noi creșteri, conform AlJazeera.
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat luni în faţa jurnaliştilor o lege care permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina, reactivând un dispozitiv care datează din Al Doilea Război Mondial, notează AFP.
'Ucrainenii luptă pentru viaţa lor în fiecare zi', a declarat Joe Biden în Biroul Oval, adăugând: 'Această luptă costă mult, dar a ceda în faţa agresiunii ar fi şi mai costisitor'.
'Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022' se bazează pe un program din cel de-Al Doilea Război Mondial destinat pentru a ajuta Europa să îi reziste lui Hitler' şi 'a fost susţinut de aproape toţi membrii Congresului' SUA, cu excepţia a 10 membri ai Camerei Reprezentanţilor care au votat împotrivă, a subliniat Casa Albă.
Pe de altă parte, executivul american a ţinut menţioneze că textul a fost promulgat în aceeaşi zi în care Rusia marca luni aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.
De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, administraţia Biden a oferit un ajutor militar de aproximativ 3,8 miliarde de dolari Kievului. Precedenta tranşă anunţată a fost de 800 de milioane de dolari, reaminteşte AFP, conform Agerpres (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu