Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei, a promulgat legea care permite utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe în regiunea din Republica Moldova.
Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat legea referitoare la legalizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul UTA Găgăuzia. Asta după ce pe 29 aprilie, Adunarea Populară a Găgăuziei a votat pentru legalizarea așa zisului simbol al victoriei în cel de al Doilea Război Mondial, se menționează pe pagina web a Comitetului executiv (guvernului) al autonomiei, conform gagauzia.md.
Legea presupune că pe teritoriul autonomiei găgăuze se permite ”Confecționarea, păstrarea și purtarea panglicii Sf. Gheorghe, dar și a drapelelor roșii care simbolizează victoria în ”Marele Război pentru Apărarea Patriei”.
De asemenea, legea presupune și un șir de evenimente menite să păstreze memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, dar și să dezvolte educația patriotică a tinerei generații.
Amintim că pe 29 aprilie, Adunarea Populară din Găgăuzia a adoptat cu votul unanim legea privind „Simbolurile Victoriei pe teritoriul Găgăuziei” care permite confecționarea, păstrarea și purtarea panglicii Sfântului Gheorghe pe teritoriul autonomiei. Acest act contravine legii votate recent în Parlament și promulgate de către președintele Maia Sandu, prin care a fost interzisă utilizarea pe teritoriul R.Moldova a simbolurilor invaziei ruse în Ucraina, literelor „Z” și „V”, precum și a panglicii Sf.Gheorghe.
Legislația prevede amenzi de la 90 la 180 de unități convenționale (4500 – 9000 lei) sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore aplicată persoanelor fizice care confecționează, vând, răspândesc, dețin și utilizează public atributele și simbolurile general cunoscute în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni, scrie Deschide.md.
Maia Sandu a vorbit, în cadrul unui interviu pentru o televiziune din Republica Moldova, despre posibilitatea unirii cu România, pentru a beneficia de umbrela de securitate NATO, propunere a unui fost premier de la Chișinău, Iurie Leancă.
Răspunzând la o întrebare despre unirea Moldovei cu România sau aderarea la NATO, Maia Sandu a spus că, la fel ca în cazul neutralităţii, cetăţenii ţării ar trebui să decidă.
"Aceste întrebări ar trebui adresate cetăţenilor. Aceasta (unirea cu România ) nu se poate întâmpla decât cu sprijinul poporului, când poporul va spune că vrea, se va întâmpla. Atâta timp cât oamenii nu vor acest lucru sau nu există o masă critică de oameni care să susţină acest obiectiv, atunci...” (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu