Avertisment zguduitor pentru Occident: „Nu vă negociaţi securitatea pentru profituri economice”, transmite șeful NATO

Foto: Facebook Jens Stoltenberg
Foto: Facebook Jens Stoltenberg

Ţările occidentale nu trebuie să îşi negocieze securitatea pentru profituri economice, a avertizat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referindu-se la dezbaterea privind utilizarea tehnologiei chineze în reţelele 5G şi la proiectul Nord Stream 2.

„Trebuie să recunoaştem că alegerile noastre economice au consecinţe asupra securităţii noastre. Libertatea este mai importantă decât liberul schimb", a declarat Stoltenberg în faţa liderilor reuniţi la Forumul Economic Mondial din staţiunea elveţiană Davos, potrivit Reuters.

Şeful NATO a mai spus că nu este împotriva comerţului cu China, dar că urmările tranzacţiilor trebuie să fie controlate.

„Nu pledez împotriva comerţului cu China, dar spun că, de exemplu, controlul asupra reţelelor 5G este de o importanţă vitală pentru securitate. Nu putem spune că, în interesul profiturilor şi al comerţului liber, deschidem pur şi simplu aceste reţele şi pentru furnizori care, de fapt, nu sunt de încredere când vine vorba de securitatea noastră", a adăugat Jens Stoltenberg.

În cadrul conferinţei de la Davos, politicieni, directori executivi şi oameni de afaceri de renume la nivel mondial discută probleme şi soluţii economice.

Erdogan: Politica de extindere a NATO nu este bună nici pentru Turcia, nici pentru NATO însăși

Președintele Recep Tayyip Erdogan a subliniat că, fără a acorda prioritate preocupărilor de bază de securitate, politica de extindere a NATO nu este bună nici pentru Turcia, nici pentru NATO în sine.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că Ankara dorește să vadă pași concreți, mai degrabă decât declarații diplomatice deschise despre securitatea sa pe fondul candidaturilor Finlandei și Suediei pentru aderarea la NATO.

Vorbind luni la un eveniment din nord-vestul provinciei Kocaeli, Erdogan a spus că preocupările de securitate ale Turciei nu ar trebui abordate prin declarații diplomatice.

El a subliniat că Ankara consideră că politica de extindere a NATO, fără a acorda prioritate preocupărilor de bază de securitate, nu este bună nici pentru Turcia, nici pentru NATO însăși.

Suedia și Finlanda au solicitat oficial să adere la NATO pe 18 mai - o decizie stimulată de atacurile în curs ale Rusiei asupra Ucrainei, care au început în februarie.

Cu toate acestea, Türkiye, un membru de lungă durată al alianței, și-a exprimat obiecții la cererile de aderare, criticând țările pentru că tolerează și chiar sprijină grupurile teroriste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel