Milionarii români și-au investit banii în case și terenuri, ori i-au ascuns în bănci din paradisuri fiscale. Dobânzile real negative, criza imobiliară și, mai nou, criza bancară i-au lăsat fără o parte din avere.
În ce ar fi putut investi, astfel încât să le crească averea, fără a face nimic? Un top al profitabilității, publicat de Financial Times, îi lasă fără cuvinte pe cei care au îngropat banii în vilele din Pipera sau în conturile din Cipru.
Nu trebuie să fie prea supărați. Și cei care au cumpărat apartamente în New York s-au păcălit. Cea mai puțin rentabilă investiție, pentru milionarii lumii, a fost în apartamentele scumpe din New York: acestea s-au apreciat cu doar 72%, în ultimul deceniu. Londra a mers mai bine, cu 103 procente, depășită de Paris, unde prețurile au crescut, în special în arondismentul 16 (117%). Proprietățile de lux din Sao Paolo și-au dublat valoarea (211%), iar un adevărat boom s-a înregistrat în cartierele selecte din Hong Kong și Singapore, din cauza noului val de miliardari ai Chinei.
Ceasurile de lux, creștere foarte slabă
Nici ceasurile de lux nu au fost o afacere. ”Dobânda” adusă de ceasuri este de doar 76%, în zece ani. Bijuteriile s-au apreciat cu 140 la sută. Vinurile de colecție le-au depășit, cu 166 procente. Tablourile s-au apreciat cu 199%, dar în domeniul artelor plastice există mari riscuri legate de falsuri. Timbrele au crescut cu 216 procente, iar monedele vechi cu 248%.
Mașinile de colecție, marea lovitură
Cele mai profitabile investiții au fost în aur și...mașini de colecție. Aurul s-a apreciat cu 434%, în special după 2008, când a izbucnit criza. Dacă aplicăm corecția de 12%, respectiv scăderea din ultima săptămână a cotațiilor aurului, creșterea este egală cu cea a mașinilor de super-lux. Șeicii care și-au plasat banii în colecții de Ferrari sau Rolls nu au greșit: acestea s-au apreciat cu 395%, în ultimul deceniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu