Arestaţi din cauza gripei aviare. Corupţie şi spălare de bani la atribuirea contractelor de dezinfecţie

aviara
aviara

Fostul director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor Victor Butean şi a administratorului SC Lumi SRL Iaşi, Tonel Ursachi, au fost arestaţi, duminică, fiind acuzaţi de fapte de corupţie în cazul atribuirii măsurilor de dezinfecţie pe perioada instalării gripei aviare în România.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis, astfel, recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la decizia din 11 decembrie a Tribunalului Bucureşti care luase măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea Bucureşti faţă de Victor Butean şi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Tonel Ursachi.

DNA a stabilit, în sarcina lui Victor Butean, infracţiunile de luare de mită, complicitate la dare de mită, constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la cesionare fictivă de acţiuni şi părţi sociale şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută, iar în sarcina lui Tonel Ursachi, infracţiunile de dare de mită, constituire şi aderare la un grup infracţional organizat şi spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2005 - martie 2006, în contextul apariţiei gripei aviare în România, Victor Butean, în calitate de director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, având atribuţii directe de control asupra operaţiunilor de dezinfecţie desfăşurate de către Ministerul Transporturilor în unele puncte rutiere şi feroviare, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, care a acţionat astfel încât firma SC Lumi SRL, aparţinând lui Tonel Ursachi, să obţină, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva firmă nu era aptă să efectueze asemenea activităţi.

'La data respectivă, SC Lumi SRL avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje. De altfel, activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante. Cu toate că nu a prestat niciun fel de activităţi, firma SC Lumi SRL a înregistrat un profit net de aproximativ 6 milioane euro', se arată într-un comunicat al DNA, citat de Agerpres.

Porcurorii anticorupţia mai susţin că, pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma SC Lumi SRL, atât în obţinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv în perioada septembrie 2005 - septembrie 2006, Victor Butean a beneficiat în mod direct sau indirect de la Tonel Ursachi de suma totală de 60.420 lei, adică aproximativ 17.000 euro la cursul mediu din acea perioadă.

'Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 10 decembrie 2010, respectiv 11 decembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora', informează comunicatul DNA.

Acesta precizează că, în prezenta cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel