Arad, Monumentul Marii Uniri, cerere de donații către Ministerul Culturii

Preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, prof. dr. Aurel Ardelean, a declarat că a solicitat ministerului Culturii lansarea unei cereri de donaţii din partea publicului pentru amplasarea monumentului.

Ardelean a precizat că a avut, zilele trecute, o întâlnire, la Ministerul Culturii, cu arhitectul Gheorghe Pătraşcu, cel care răspunde de amplasarea Monumentului Marii Uniri la Arad. 'Împreună cu arhitectul Pătraşcu am făcut o analiză a stadiului actual în care se află amplasarea acestui monument la Arad. L-am informat că Primăria Municipiului Arad a eliberat Certificatul de Urbanism pentru amplasarea monumentului şi, de asemenea, l-am informat că, împreună cu Patronatul Naţional Român - filiala Arad am reuşit să asigurăm, dacă va fi necesar, transportul monumentului din depozitul de la Călăraşi - acolo unde se află în prezent - până la Arad, deşi acest lucru ar trebui făcut de către autorul lucrării, sculptorul Florin Codre.

Mai avem însă nevoie de un drept de superficie, prevăzut de legislaţia juridică, deoarece monumentul a trecut în proprietatea Ministerului Culturii, în urma procesului care au avut loc. După aceea trebuie să angajăm un constructor pentru realizarea fundaţiei, constructor care să accepte să ne ridice soclul. Dar pentru soclu avem nevoie de un proiect de motaj, aşa cum prevede legislaţia în construcţii, precum şi de un studiu geo pentru terenul unde va fi amplasat monumentul. Nu în ultimul rând însă, ne trebuie o expertiză pentru materialul din care este realizat monumentul - marmura 'de China' - monumentul fiind realizat, după cum se ştie, acolo. Este necesară în primul rând determinarea friabilităţii materialului utilizat, pentru ca să nu ne pomenim că, atunci când macaralele vor ridica cele 120 de tone ale monumentului, materialul nu va rezista', a declarat joi, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Cerere către români

El a precizat că, în numele ARMMUA, a solicitat reprezentantului ministerului să facă demersurile pentru a se lansa o cerere de donaţii din partea publicului larg. 'Asociaţia pe care o conduc doreşte să demareze demersurile în acest sens, existând numeroase societăţi comerciale care s-au oferit să doneze sume importante, dar al căror nume nu doresc să-l dezvălui pentru a nu le crea probleme. Dacă Vasile Goldiş a lansat în 1921 ideea ridicării acestui monument, iată că acum, când suntem la aniversarea Centenarului Marii Uniri, când toate popoarele civilizate îşi omagiază personalităţile prin monumentele pe care le realizează, noi nu suntem în stare astăzi să aducem Monumentul Marii Uniri la Arad. De 12 ani ne chinuim cu acest monument care, din diverse motive nu este ridicat la ora actuală. Consiliul Judeţean Arad a asigurat terenul unde să fie ridicat monumentul - nu însă pe lacul din Pădurice, aşa cum a dorit sculptorul Codre, ci în apropiere. Noi, ARMMUA facem demersuri pentru a ridica monumentul, dar dacă nu suntem ajutaţi de Ministerul Culturii şi de celelalte organe care trebuie să contribuie la ridicarea monumentului la Arad, oraş care a fost prima Capitală Politică a Marii Uniri, oraş unde s-au elaborat documentele programatice ale acestui act istoric, tocmai aici, la Arad, această sărbătoare va fi umbrită', a mai spus prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel