DCNews Stiri Hidromel, licoarea zeilor, preparată în România de un maramureșean

Hidromel, licoarea zeilor, preparată în România de un maramureșean

Potrivit Digi 24, maramureșeanul Eugen Libotan a reușit, după ani şi ani de încercări, să pună la punct reţeta perfectă a fabricării ambroziei, nectarul din miere şi polen, despre care legendele spun că era licoarea zeilor. 

În adolescență, Eugen Libotan a văzut filmul realizat după celebrul roman al lui Henryk Sienkiewicz, „Prin foc şi sabie\", și s-a întrebat din ce era făcut „vinul\" pe care îl beau cavalerii polonezi.

Aşa a început Eugen Libotan să caute reţeta ce părea pierdută în timp, pe care a găsit-o într-un manual de apicultură, vechi de zeci de ani, lansat într-o ediţie limitată, după care a început să fabrice hidromel, produs care datează de 4000-6000 de ani. 

Cunoscut şi sub denumirea de mied, hidromelul este o băutură alcoolică slabă, dulce şi parfumată, obţinută prin fermentarea mierii de albine şi a polenului.

Licoarea are un gust plăcut, acrişor şi acidulat, uşor alcoolizat.

\"Nu este o băutură de şpriţ, de cursă lungă. Este o băutură foarte fină, delicată, cu un gust plăcut, catifelat şi se consumă ca desert\" a declarat Eugen Libotan.

Maramureșeanul nu produce mai mult de 150 de litri de mied pe an şi îl vinde doar la târguri de profil. O sticlă de 700 de mililitri costă 15 lei.

Știri similare din categoria Stiri Vezi toate articolele