Este una dintre cele mai neplăcute senzații care pot apărea la nivel digestiv. Când refluxul devine o boală (BRGE), simptomele se repetă frecvent și pot apărea complicații grave. Există diverse opțiuni alimentare pentru a-l ameliora, care pot fi completate cu probiotice.
Arsurile și regurgitațiile sunt semnele caracteristice ale refluxului gastric. Când este vorba despre o tulburare punctuală, acestea vor dispărea în câteva zile, probabil după schimbarea dietei și a stilului de viață care ar putea cauza această problemă. Dacă simptomele persistă, este recomandat să consultați un medic, deoarece este posibil ca sfincterul esofagian inferior să fie slăbit sau relaxat excesiv, împiedicând astfel revenirea la un proces digestiv normal.
Care este rolul probioticelor
Probioticele sunt suplimente care conțin microorganisme vii destinate să mențină sau să îmbunătățească microbiota, comunitatea bacteriană care se află în tractul gastrointestinal, genital-urinar, cavitatea orală, ductul nasofaringian, tractul respirator și piele, printre alte zone ale corpului.
Printre acțiunile prioritare ale unui probiotic se numără facilitarea digestiei, protejarea organismului de bacterii dăunătoare și ameliorarea refluxului gastric. Deși sunt produse care se pot cumpăra fără rețetă, este recomandat să întrebi medicul dacă administrarea lor ar putea afecta vreo patologie sau ar interfera cu acțiunea vreunui medicament.
Experții susțin că cele mai bune probiotice sunt cele care conțin tulpini de bacterii de Bifidobacterium Infantis și alte tulpini din clasa bifidelor și lactobacililor, care se găsesc în anumite iaurturi și produse specifice, cum ar fi kefirul sau kimchi-ul.
Se poate evita refluxul gastric
Contextul perfect pentru ca refluxul gastric să își facă apariția este reprezentat de mese copioase, alcool, zahăr și grăsimi în exces, alimente și băuturi al căror consum reprezintă un bilet direct către un episod de acest tip. Sunt zile în care îți încalci dieta obișnuită din toate punctele de vedere, de la tipul de alimentație până la orele de masă sau cantitatea de mâncare. Asta fără a adăuga faptul că alcoolul este prezent în mod special. În acest sens, cei mai mari dușmani ai sănătății digestive ar fi:
- Alimentele picante
- Alimentele grase
- Băuturile cu cofeină, precum cafeaua și ceaiul
- Băuturile carbogazoase
- Băuturile alcoolice
De asemenea, trebuie să ai în vedere anumite obiceiuri care intervin atunci când începe procesul digestiv, adică care afectează momentul în care începi să mănânci și să bei: cantități mari de mâncare ingerate foarte repede, înghițirea în loc de mestecarea calmă sau purtarea de haine strâmte care împiedică stomacul să își îndeplinească funcțiile normal, potrivit 20minutos.es.