Semințele de caju sunt foarte sănătoase: conțin calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu. Reprezintă o importantă sursă de fier, 30g caju asigurând 2 miligrame din acest mineral (ca reper, o femeie are nevoie zilnic de 14,8 miligrame iar un bărbat de 8,7 miligrame). Ajută la consolidarea osaturii, la funcționarea corectă a nervilor / mușchilor și la o tensiune arterială optimă? De asemenea, alungă depresia și anxietatea, reglează somnul și îți protejează ochii de razele ultra-violete?
Actrița Gwyneth Paltrow, în cartea ei de bucate, ne prezintă o rețetă delicioasă în care putem pune caju și migdalele. Este vorba despre batoane cu semințe și ciocolată pe care le poți prepara cu ușurință acasă.
Ingrediente:
1 cană caju crud
½ cană migdale
½ cană curmale
½ cană unt de arahide
¼ cană sirop de arțar
¼ cană miere
½ cană făină de cocos
½ cană de fulgi de cocos
½ lingură de extract de vanilie
¼ lingură scorțișoară măcinată
1½ cană cu chipsuri de cacao pentru copt (60% cacao)
1½ lingură ulei de cocos
Mod preparare:
Pregătește o tavă, acopera cu folie de aluminu și unge-o cu puțin ulei de cocos. Mărunțește caju-ul și migdalele în blender, adaugă curmalele, scorțișoara, untul de arahide, siropul de arțar, mierea, făină de cocos, fulgii de cocos și extractul de vanilie. Amestecă-le până devine o compoziție lipicioasă.
Pune totul în tavă și uniformizează compoziția. Acoperă tava și dă-o la frigider pentru 1-2 ore. Odată ce compoziția s-a întărit, pune chipsurile de ciocolată și uleiul de cocos într-un vas potrivit pentru microunde. Lasă-le în cuptorul cu microunde până se topesc, amestecând din minut în minut. După aceea, toarnă ciocolata peste compoziția care a stat la frigider. Răcește "prăjitura" până se întărește și ciocolata.
Taie prăjitura în formă de batoane și... voila! Un desert sățios, dulce și plin de substanțe hrănitoare.