Citește și: Primele cazuri de Flurona, confirmate în Capitală: alertă în spitale
Încă o dată, medicul atrage atenția asupra detaliilor care fac diferența, subliniind că temperatura alimentelor are un impact major asupra greutății.
“Temperatura la care este consumat un anumit preparat are impact asupra aportului de calorii. O parte din amidonul prezent în orez, paste sau cartofi se recristalizează prin răcire și nu mai poate fi absorbit din intestin. Salata orientală, orezul de la sushi și pastele reci îngrașă mai puțin”, a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.
Ea a subliniat importanța alegerilor informate atunci când vine vorba despre cereale și produse făinoase: “Alegeți varianta integrală la cereale și produse făinoase, prezența fibrelor scade viteza de absorție a glucozei. Pastele din grâu dur au indice glicemic mic, în schimb orezul are indice glicemic mare”.
Pâinea albă, de exemplu, are un indice glicemic foarte ridicat, ceea ce o face mai puțin prietenoasă cu silueta: “Pâinea integrală are indice glicemic 65, în timp ce pâinea albă și chiflele sar de 100. Concluzia? Nu trebuie să eliminăm pâinea și făinoasele din viața noastră, ci doar să știm când și în ce cantitate să le consumăm”.
Mihaela Bilic a atras atenția și asupra importanței controlului porțiilor, un aspect deseori trecut cu vederea: “Porția corectă de făinoase trebuie să fie cât palma, adică 1 felie de pâine sau 2-3 linguri de orez, paste, mămăligă, cartofi. Asta la fiecare masă, dacă nu aveți probleme cu silueta. Când vreți să slăbiți, eliminați făinoasele de la masa de seară, după ora 18 mâncați doar proteine (carne, pește, ouă) și multe legume”.
Un alt subiect abordat de nutriționist a fost legat de consistența alimentelor și de modul în care acestea influențează aportul caloric: “Zahărul se absoarbe mai ușor din lichide. Toate sucurile (fie ele și fresh), smoothie-urile și produsele pasate predispun la îngrașat. Nu mai sunteți bebeluși, mestecați, nu beți cu paiul”.
Mihaela Bilic a încheiat cu un mesaj de incurajare: “Se spune că nu suntem niciodată suficient de slabi... sau de bogați. La finanțe nu mă pricep, însă am câteva recomandări pentru un slăbit eficient”. Ea a insistat asupra ideii că orice aliment este permis, chiar și în cazul unui surplus de kilograme, atâta timp cât porțiile sunt controlate.