Profesor universitar și personalitate a lumii medicale, un adevărat specialist în diabetologie, orădeanul Remus Amorin Popa a fost numit la conducerea Comisiei de Diabet a Ministerului Sănătății în mandatul lui Cseke Atilla. În pofida zvonurilor privind iminenta sa remaniere, a fost păstrat în funcție de ministrul în funcție, liberalul Eugen Nicolăescu, care a mai ocupat această funcție în cabinetul Tăriceanu 2.
Comisia de Diabet este o comisie consultativă, însă Ministerul Sănătății își exercită atribuțiile, conform legii, prin comisiile sale consultative – organisme de specialitate care, astfel, decid cam tot ce „mișcă” în țara asta, în domeniile medicale respective.
Domnul Amorin Popa este și președinte al Societății Române de Neuropatie Diabetică, membru în Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și în Colegiul Medicilor din România.
Așadar, vorbim de o persoană cu mare influență și capacitate de decizie în domeniul diabetologiei românești. Dacă ești companie care produce sau distribuie un produs destinat diabeticilor, de la medicamente la echipamente medicale, nu te pui rău cu domnul doctor Amorin Popa. Dimpotrivă, te pui bine.
Și s-au pus.
Majoritatea numelor grele din domeniu, pe plan internațional, au contracte cu doctorul Remus Amorin Popa. Contractele sunt plătite cu bani frumoși, după cum se poate constata din lista de mai jos. Contractele de cercetare științifică, de consiliere medicală, de sponsorizare i-au generat domnului Amorin Popa venituri suplimentare de peste o jumătate de milion de lei, în anul fiscal 2011 – 2012, conform propriei declarații de avere.
Declarația de avere a fost completată abia la data de 20 iulie 2012, după mai multe articole din presă care semnalau „scăparea” domnului Popa. Declarația de interese, care detaliază natura „colaborărilor externe” ale medicului orădean a venit chiar mai târziu, în septembrie 2012.
A existat și un raport al Curții de Conturi, la începutul anului trecut, care a semnalat nereguli la Comisia de Diabet, însă ministrul de atunci, Ladislau Ritli, și-a iertat concitadinul.
Iată, așadar, lista companiilor cu care Remus Amorin Popa a fost/este sub contract și a sumelor încasate de la acestea, conform declarației de avere – în paranteză, am dat câteva informații despre profilul companiei respective.
Trustmed SRL (Medtronic diabetes – pompă insulină) – 4064 lei + 200 euro
Novo Nordisk (producător insulină și medicamente diabetici) – 10.750 lei
Alfa Wassermann (echipamente de diagnoză pentru diabetici, producător glicozaminoglicani sintetici utilizați în tratarea nefropatiei diabetice) – 9.838 lei
Merk Sharp & Dohme (produce, între altele, medicamentul Januvia, destinat bolnavilor de diabet tip 2) – 8860 lei (convenție civilă) + 2.451 (drepturi proprietate intelectuală)
Eli Lilly România (producător Humulin, Humalog, Trajenta, are o divizie numită Lilly Diabetes) – 10.047 lei
AstraZeneca Pharma (are un parteneriat cu Bristol Myers Squibb pentru producerea unor medicamente destinate tratării diabetului de tip 2; cele două companii au achiziționat, la mijlocul anului trecut producătorul de medicamente pentru diabetici Amylin) – 2.957 lei
Sanofi-Aventis (lider global în industria medicamentelor, cu numeroase produse pentru diabetici) – 5.122 lei + 38.081 lei
Boehringer (companie farmaceutică, a realizat Trajenta, împreună cu Eli Lilly și testează Empagliflozin, în același parteneriat) – 2.171 lei + 4.047 euro.
Berlin Chemie AG (idem) – 5.155 lei
Abbot Products (sisteme de monitorizare pentru diabetici) – 1.689 lei
Pfizer (lider global în industria medicamentelor, cu numeroase produse pentru diabetici) – 1.721 lei
UCB Pharma (producător global de medicamente, cu medicamente pentru diabetici în portofoliu) – 1.223 lei
Bristol Myers Squibb (vezi AstraZeneca) – 6.564 lei
Worwag (producător german de medicamente pentru diabetici) – 4.500 lei
Servier Pharma (producător francez, are în portofoliu medicamentul Diaprel MR) 12.563 lei.
Icon Clinical Research (furnizează servicii de dezvoltare a produselor medicamentoase pentru companiile biofarmaceutice) – 138.325 lei + 26.350 euro
Quintiles Eastern (ibidem) – 5.668 dolari + 10.077 euro
Comac LLC (teste clinice medicamente) – 4.900 euro
AbCRO (teste clinice medicamente) – 4.789 euro
Un punct de vedere din partea domnului Amorin Popa nu am reușit să avem, deoarece telefonul mobil îl are blocat (în sensul că e setat să respingă apelurile de la numere necunoscute), iar la mail-ul transmis nu raspunde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu