Amenzi biciclisti. Senatul a adoptat reducerea cuantumului

Senatul, în şedinţa plenului de luni, a adoptat cu 86 de voturi "pentru", 7 abţineri şi 2 "împotrivă" o propunere legislativă a parlamentarilor USR pentru modificarea Codului rutier, astfel încât să fie redus cuantumul amenzilor acordate pentru nerespectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti. 

Dacă în prezent sancţiunile pentru biciclişti sunt de 6-8 puncte amendă, iniţiativa legislativă propune 2-3 puncte amendă, iar printr-un amendament adoptat în Comisia juridică şi însuşit de plen s-a stabilit că sancţiunile pentru biciclişti se vor situa la 4-5 puncte amendă. Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. 

Propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost întregistrată pentru dezbatere în data de 7 martie la Senat, care este prima Cameră sesizată. 

Conform expunerii de motive, Codul rutier stabileşte "un nivel exagerat" al sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor. 

Potrivit iniţiatorilor, Codul rutier şi regulamentul de aplicare tratează similar circulaţia pe drumurile publice a mopedelor, bicicletelor, vehiculelor cu tracţiune animală, conducători de coloane militare, cortegii, grupuri organizate, precum şi de animale, la care se adaugă categoria pietonilor. Deci, rezultă că legiuitorul a considerat că toate aceste tipuri de participanţi la trafic acceptă un nivel de reglementare similar. 

Iniţiatorii spun că tratamentul lor din punct de vedere al sancţiunilor aplicate este diferenţiat. Toate aceste categorii menţionate, cu excepţia bicicliştilor, sunt incluse în clasa I de sancţiuni, care prevede 2 sau 3 puncte-amendă. Astfel, nivelul amenzilor pentru biciclişti, care sunt incluşi în clasa a III-a de sancţiuni, este de trei ori mai mare, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel