Ambasadorul Olandei la București calcă pe urmele lui Mark Gitenstein. După ce oficialul american s-a implicat în problemele Justiției din România, încălcând toate prerogativele diplomatice, a venit rândul și ambasadorului Olandei, să declare că va urmări atent evoluţiile din România privind numirea Procurorului General şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, , a declarat vineri, pentru Agerpres, că va urmări atent numirile Procurorului General și a șefului DNA în condițiile în care Haga face o legătură între lupta anticorupţie şi accesul României în spaţiul Schengen.
"Într-adevăr, acestea sunt posturi foarte importante pentru statul de drept din România. Judecătorii, procurorii, investigatorii corupţiei şi fraudei sunt oamenii care duc România spre a deveni un stat al justiţiei şi dau stabilitatea de care populaţia are nevoie. Pentru noi, ca europeni, este tot atât de important cât este pentru cetăţenii României. Deci, urmărim aceste evoluţii, încercăm să cooperăm cât se poate de strâns", a declarat ambasadorul olandez.
El a subliniat că Guvernul Olandei a trasat o "legătură între dezvoltarea statului de drept, justiţiei şi luptei anticorupţie" din România şi "încrederea pe care" Haga "vrea să o acorde României, în a păzi frontiera externă a Uniunii Europene", care este şi frontiera Olandei.
Întrebat dacă Bucureştiul se poate aştepta ca Haga să ia deja o decizie privind lărgirea zonei Schengen, la reuniunea consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din octombrie, Mattheus van Bonzel a reiterat că Olanda aşteaptă raportul suplimentar al Comisiei Europene privind justiţia românească, programat pentru decembrie 2012, pentru a lua o hotărâre în cazul aderării României la zona de circulaţie liberă în Europa.
"Vrem foarte mult ca România să dezvolte starea justiţiei şi lupta anticorupţie, statul de drept. Comisia va face o indicaţie a acestei dezvoltări în raportul din decembrie. Şi aşteptăm să vedem în acel raport dacă progresul s-a făcut într-adevăr, în beneficiul românilor şi al celor care vor să lucreze aici, din alte ţări ale Europei. Şi, dacă vedem acel progres, cred că vom avea cea mai bună posibilitatea de a oferi susţinere în Europa pentru o mai adâncă integrare europeană, inclusiv în Schengen", a arătat diplomatul olandez.
De asemenea, el a mai afirmat că România se poate dezvolta mai rapid decât alte state din Uniunea Europeană, însă pentru această evoluţie este nevoie ca autorităţile române să asigure un cadru legislativ stabil şi imparţialitatea instanţelor de judecată, pentru protejarea companiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu