Adrian Rădulescu a decis cum răspunde Comisiei Nana. Exclusiv: Scrisoarea trimisă, prin DC News, lui Eugen Nicolicea

radulescu_basescu
radulescu_basescu

DC News i-a solicitat  fostului consilier prezidențial Adrian Rădulescu un interviu, după ce unii membri ai Comisiei Nana i-au cerut acestuia, prin intermediul presei, să se prezinte la audieri. Rădulescu, ”martorul cheie” în cazul achizițiilor făcute de Ioana Băsescu, după cum susține Comisia, ne-a declarat că a luat o decizie în ceea ce privește audierile.

”Am așteptat să văd care este, concret, solicitarea de la Cameră și să mă informez asupra cadrului legal, ne-a spus Adrian Rădulescu. După care am luat o decizie. Profit că m-ați sunat, ca să fac publică această poziție și vă rog să difuzați scrisoarea deschisă pentru dl. Nicolicea și colegii săi”.

Potrivit precizărilor pe care le face Adrian Rădulescu, acesta consideră că în calitate de simplu cetățean nu poate fi invitat la audieri. A pune  în sarcina  unui cetăţean obligația de a se prezenta în faţa unui organism care nu aparţine autorităţii judecătoreşti contravine dispoziţiilor constituţionale referitoare la justiţie şi la drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, scrie Rădulescu. La aceste audieri ar trebui invitați reprezentanți ai guvernului și autorităților administrative, nu simpli cetățeni, potrivit articolului 111 din Constituție. De asemenea, Rădulescu susține că invitarea sa  în faţa Comisiei nu este justificată prin raportarea la obiectivele acesteia. „Transabilitatea terenurilor înstrăinate”, „verificarea situaţiei subvenţiilor”, „verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate”, verificarea structurii de cultură a exploataţiilor agricole”, „verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri” trebuie făcute de autorități ale statului. El nu are nici date, nici atribuții de verificare sau aprobare a acestora.

 Iată scrisoarea deschisă pe care ne-a transmis-o dl. Adrian Rădulescu:

”Domnului deputat Eugen Nicolicea

Preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi

Ca răspuns la dezbaterile stârnite în spațiul public de comentariile unor membri ai Comisiei pe care o conduceți, vă remit următoarea luare de poziție:

 Așa cum se cunoaște, am fost invitat să mă prezint pentru a fi audiat, în calitate de cetăţean, în legătură cu problemele ce formează obiectul Comisiei de anchetă, respectiv:

„a) verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990-2013 pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi;

   b) verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în perioada verificată în zona supusă anchetei;

   c) verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona comunei Nana în perioada 1990-2013;

   d) verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole din zona supusă anchetei;

   e) verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona supusă anchetei în perioada 1990-2013.”

Totodată prin aceeaşi adresă mi se pune în vedere faptul că am „obligaţia de a pune la dispoziţia comisiei întreaga documentaţie necesară îndeplinirii eficiente a mandatului încredinţat comisiei de către Parlamentul României”.

Faţă de aceste aspecte, ţin să subliniez că instituirea unei obligaţii în sarcina  unui cetăţean de a se prezenta pentru a fi audiat în faţa unui organism care nu aparţine autorităţii judecătoreşti contravine dispoziţiilor constituţionale referitoare la justiţie şi la drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

O comisie parlamentară de anchetă reprezintă doar o formă de exercitare a controlului parlamentar, deci nu poate avea atribuţii jurisdicţionale. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 111 din Constituţiei, controlul parlamentar nu poate funcţiona decât în raporturile constituţionale dintre Parlament, pe de o parte, şi Guvern şi celelalte organe ale administraţiei publice, pe de altă parte, astfel cum sunt reglementate în Titlul III, Capitolul IV din Legea fundamentală.

 De asemenea, vă învederez faptul că invitarea subsemnatului în faţa Comisiei pe care o conduceţi nu este justificată prin raportarea la obiectivele acesteia, respectiv „transabilitatea terenurilor înstrăinate”, „verificarea situaţiei subvenţiilor”, „verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate”, verificarea structurii de cultură a exploataţiilor agricole”, „verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri”.

Aceste aspecte trebuie analizate în raport responsabilităţile şi atribuţiile legale specifice instituţiilor statului implicate în aceste activităţi, subsemnatul neavând nici o competenţă legală pentru „a pune la dispoziţia comisiei întreaga documentaţie necesară îndeplinirii eficiente a mandatului încredinţat comisiei de către Parlamentul României”.

Având în vedere cele expuse anterior (cadrul constituțional și lipsa totală a unor informații relevante pentru obiectivele pe care vi le-ați propus), vă informez, cu tot respectul, că nu voi da curs invitației  de a mă prezenta pentru audiere la Comisia parlamentară de anchetă pe care o conduceți”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel