Adrian Năstase dă o veste cumplită: Au apărut știri despre moartea lui

Adrian Năstase a făcut un anunț extrem de trist.

Premierul a anunțat că Titus Filipaș a murit.

"A plecat Blogideologic. Cam de o lună nu mai scria pe blog. In urmă cu o săptămână, Liviu Bejan mi-a transmis că Titus Filipas ar putea fi la reanimare la Spitalul Floreasca. M-am interesat, nu era acolo. Incet, incet, pe blog, au apărut stiri despre moartea lui. Am ezitat să scriu despre el fără o confirmare. Acum...

Am aflat că peste câteva zile ar fi implinit 72 de ani. O viată complicată, cu multe episoade dure. Multe detalii povestite chiar de el.

Pe blogul nostru, Titus Filipas a avut 16.649 de postări! Despre orice. O adevărată enciclopedie. Un fel de iluminist rătăcit in timpurile noastre. M-a fascinat mintea lui deschisă spre noutate. Dar si pasiunea pentru istorie. pe care o rescria după un cod personal.

L-am cunoscut la Craiova, in câteva rânduri. Mi s-a părut retras si purtând multe războaie.

Acum, a făcut armistitiu cu intreaga lume si a plecat să se odihnească o vreme. Ne va lipsi...

16.649 de comentarii, pe 833 de pagini", a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Cine era Titus Filipaș

Titus Octavian Filipaş s-a născut pe data de 26 martie 1944, în oraşul Băileşti din Oltenia, într-o familie de refugiaţi basarabeni.

 Premiul I câştigat în 1962 de Titus Filipas la olimpiada naţională de fizică (pe atunci nu exista şi faza internaţională) nu este relevant, are însă drept consecinţă faptul că urmează fizica la Universitatea din Bucureşti. Acolo vede capitala României ca pe Nova Roma, centrul spiritual radiant şi atractiv pentru Latinitatea Orientală. Citeşte extrem de multe texte de filosofie şi psihologie. Între 1967 şi 1974 lucrează ca profesor de fizică la două licee din Craiova. În 1971 publică povestirea ştiinţifico-fantastică Nisipul, în colecţia îngrijită de scriitorul şi filosoful Adrian Rogoz pe lângă revista Ştiinţă şi tehnică. Din 1975 devine cadru didactic la Universitatea din Craiova. În 1988 obţine titlul de doctor în fizică la Universitatea din Bucureşti după susţinerea tezei cu titlul : "Studiul interacţiunii meteorologice sol-atmosferă". În 1984 apare cartea sa "De la mitul astral la astrofizică", la editura Scrisul românesc din Craiova. Capitolul ce tratează problema civilizaţiilor extraterestre a fost tradus şi în limba maghiară sub titlul : "Civilizációk Földünkön kívül", şi publicat în revista Galaktika. După mai bine de douăzeci de ani, cartea a fost scanată de către domnul Dragoş Bora, şi poate fi citită/descărcată gratuit din Biblioteca de Astronomie Online aflată la adresa http://89.122.40.35/sarm/carti/Mitul/.

Înainte de 1989, Titus Filipaş scrie şi i se acceptă articole de popularizare/divulgare ştiinţifică în revistele Contemporanul, Ramuri, Magazinul, Ştiinţă şi tehnică. În 1987 apare cartea Materie şi tehnologie la Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică din Bucureşti. În 1989, din nou la editura Scrisul românesc din Craiova, apare cartea Călătorind prin Univers, iar în noiembrie 1989 este tipărit, la Editura ştiinţifică şi Enciclopedică din Bucureşti, primul exemplar al cărţii Dincolo de curcubeul stelar, ce nu va apărea pe piaţă decât în 1991. După decembrie 1989, scrie numai pentru sertar, din lipsă de sponsori pentru cărţile sale. Revistele unde mai publicase îi refuză articolele, numele său fiind trecut pe o listă neagră alcătuită de Andrei Pleşu, capul de listă fiind ilustrul iluminist român Edgar Papu. Abia în 2003 îi este publicat în revista electronică Asymetria din Paris, coordonată de scriitorul şi criticul literar Dan Culcer, primul text post-revoluţionar, intitulat Ideologia Şcolilor Centrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel