Aderare maritimă și aeriană în Schengen. Chirieac: Am pus piciorul în ușă. Nu se mai poate închide

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Actualul context al României raportat la situația Schengen nu reprezintă neapărat o victorie, dar nici o înfrângere. Este doar un pas înainte, apreciază analistul politic Bogdan Chirieac.

Pentru moment a fost sistat subiectul Schengen, în care România și Bulgaria ar fi trebuit să intre încă de acum mai multe săptămâni. După ce s-a ajuns la un „acord” între Bulgaria, România și Austria, țara noastră va intra doar cu granițele maritime și aeriene în spațiul Schengen, acesta fiind considerat un pas înainte.

Aderarea parțială mai sugerează și o accedere treptată, astfel că România va trebui să asigure într-un timp cât mai scurt securizarea granițelor țării pentru a putea câștiga voturile tuturor țărilor membre Schengen.

Într-o declarație pentru Realitatea Plus, analistul politic Bogdan Chirieac a spus că „punerea piciorului în ușă nu este neapărat o victorie, dar nici o înfrângere”, astfel că România a mai făcut un pas spre aderarea la Schengen. Odată intrată cu drepturi depline, economia României ar trebui să cunoască un avantaj promițător, fiind vorba de sume colosale la capitolul transporturi, și nu numai.

„Am pus piciorul în ușă cu Schengen. În momentul ăsta nu se mai poate închide definitiv ușa decât după ce stăm și noi în acest spațiu. Nu poți spune că e o victorie, dar nici o înfrângere. E un pas înainte ca să spunem așa. Sigur că importantă e folosirea terestră că acolo e vorba despre 2 miliarde de euro. Faptul că facem acest pas înainte eu zic că e un lucru bun.”, a spus Bogdan Chirieac, pentru Realitatea Plus.

Una dintre condițiile Austriei prin care ar permite aderarea României și Bulgariei la Schengen face referire și la acceptarea unor grupuri de imigranți ilegali cu proveniență din România și Bulgaria (N.R. Pe lângă condiția securizării frontierelor), iar specialiștii au spus că nu va fi vorba - în cel mai rău caz - decât despre câteva sute de astfel de persoane care vor fi relocate în țara noastră.

Paginile oficiale ale instituțiilor reprezentative frontierelor României au făcut deja publice primele achiziții prin care se dorește dezvoltată tehnica, dar și tehnologia folosite cu scopul de a avea o filtrare mai bună a celor care tranzitează sau intră în România. Printre acestea se numără și vehicule și camere performante.

Mai departe, mai multe voci din statul român au atras atenția asupra digitalizării bazelor de date ce aparțin instituțiilor de stat, dorindu-se crearea unei singure baze de date pe care o pot accesa toate instituțiile de profil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel