A doua noapte consecutivă de aurore boreale

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Pentru a doua noapte consecutivă, oameni din întreaga lume au vrut să surprindă aurorele boreale au colorat cerul sâmbătă, acestea fiind generate de o furtună solară denumită "istorică", care se preconizează să continue și în ziua de duminică.

Fenomenul este cauzat de ejecţiile de particule provenite din coroana Soarelui. Acestea determină furtuni geomagnetice în momentul în care ajung pe Pământ.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite a raportat condițiile asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5. Este cel mai înalt nivel pe scala utilizată de cercetători. Ele au fost observate vineri seară și apoi din nou sâmbătă dimineață.

Evenimentul le-a permis mai multor oameni, din diferite țări, să se bucure de aurore boreale superbe în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în cea de sâmbătă spre duminică. Reţelele de socializare au fost inundate de fotografii spectaculoase, marcate de culorile albastru, portocaliu şi roz.

"Am senzaţia că trăiesc o noapte istorică în Franţa (...) A fost cu adevărat plină de particule solare şi de emoţii", a postat pe reţeaua de socializare X, Eric Lagadec, astrofizician la Observatorul Cote d'Azur. "Şi pentru că am fost întrebat: da, există şanse de producere a aurorelor şi în această noapte. Găsiţi un loc bun, departe de lumini artificiale, cu o vedere degajată spre nord", a adăugat specialistul.

Puţine perturbaţii raportate

Chiar dacă oficialii din diverse țări au exprimat îngrijorare cu privire la potențialele repercusiuni asupra rețelelor electrice și de comunicații, până în prezent nu s-a semnalat nicio perturbare majoră.

Elon Musk, miliardarul a cărui reţea de internet Starlink operează cu mii de sateliți amplasați în orbita joasă a Pământului, a transmis asigurări prin intermediul platformei de socializare X, menționând că acei sateliți "se află sub o presiune mare, dar până acum rezistă".

Centrul național chinez pentru meteorologie spațială a emis, de asemenea, o alertă roșie sâmbătă. Meteorologii au avertizat că furtuna solară este de așteptat să continue pe tot parcursul weekend-ului și că ar putea să influențeze comunicările și sistemele de navigație, deși momentan situația este sub control.

În prezent, Soarele se află într-o fază foarte activă a ciclului său, apropiindu-se de punctul maxim de activitate, conform unui model repetitiv care are loc la fiecare 11 ani.

Ultima furtună geomagnetică de nivel 5 înregistrată pe Pământ a avut loc în octombrie 2003 și a fost cunoscută sub numele de "Furtunile de Halloween". În timpul acelei furtuni, au fost raportate întreruperi de energie electrică în Suedia, iar transformatoarele electrice din Africa de Sud au suferit daune.

Conform NASA, cea mai intensă furtună solară înregistrată de oameni a avut loc în 1859 și a fost numită "Evenimentul Carrington". Această furtună a provocat perturbări semnificative în comunicațiile prin telegraf, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel