8 MARTIE. Cum a apărut, de fapt, Ziua Femeii

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima oară în anul 1909, la New York, în amintirea unei greve a femeilor care cereau drept la vot și salarii mai mari.

8 MARTIE. Prima zi internaţională a femeii a fost desemnată pe 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din Statele Unite, drept o amintire a grevei din 1908 de la New York. Un an mai târziu, Internaţionala Socialistă, reunită la Copenhaga, a decis instituirea unei zile internaţionale a femeii. Astfel, în Europa, a fost sărbătorită pentru prima oară pe 19 martie, ziua de 8 martie fiind stabilită în anul 1913.

8 MARTIE. În 1917, în a opta zi a lunii martie, are loc greva femeilor de la Uzina Putilov din Petrograd, care cereau încheierea războiului şi înlăturarea Ţarului, marcând practic începuturile Revoluţiei Bolşevice. Din 1921, 8 martie devine sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, în memoria evenimentelor care au precedat Marea Revoluţie din Octombrie.

8 MARTIE. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie, în 1975, ca urmare a Anului Internațional al Femeii. Mai mult, perioada 1976 – 1985 a fost declarată Deceniul Internațional al Femeii. Din 1977, ONU a început să încurajeze toate țările din lume să adopte 8 martie ca zi pentru drepturile femeii.

[citeste si]

8 MARTIE. Femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a se ține cont de diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel