Societatea civila face apel pentru oprirea finanțării bisericilor

biserici
biserici

Printr-un apel lansat Parlamentului, 23 de  ONG-uri cer să se stopeze finanțarea bisericilor din banii publici și redirecționarea acestor sume către domenii cum ar fi educația, sănătatea și cercetarea.

"Anual, statul oferă cultelor religioase aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalentă cu 0,4% din PIB-ul României, valoare anunțată de însăși Patriarhia BOR. Pentru comparație, reamintim că nivelul arieratelor statului la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB", se arată în scrisoarea deschisă a reprezentanților societății civile, publicată pe site-ul ASUR.

 Asociațiile semnatare fac un apel către toți membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, să stopeze finanțarea de către stat a cultelor religioase și să redirectioneze către Educație, Cercetare și Sănătate aceste fonduri.

Este anormal ca într-un stat laic sute de milioane de euro din bugetele autoritatilor de stat, centrale și locale, să fie deturnate de la nevoile reale ale țării spre beneficiul cultelor religioase. Acestea sunt organizații private și trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor", arată sursa citată.

 Scrisoarea deschisă va fi trimisă președinților celor doua Camere ale Parlamentului, premierului, șefului Reprezentanței Comisiei Europene, șefului misiunii FMI și directorului biroului Băncii Mondiale în România.

"În decembrie 2012, ASUR a inițiat o petiție adresată primarilor, în care solicităm să nu mai aloce bani cultelor. Acum, continuăm demersurile în acest sens, prin apelul lansat către Parlament. Atât noi, cât și celelalte organizații semnatare dorim să atragem atenția parlamentarilor că sumele stranse din taxe și impozite trebuie folosite în interesul direct al contribuabililor și nu pentru susținerea cultelor, care sunt organizații private. Cu această ocazie ne reafirmăm poziția privind necesitatea adoptării Legii Contribuției Bisericesti pentru a înlocui subvenționarea cultelor de la buget printr-o contribuție opțională, colectată după sistemul din Germania", a declarat Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR (Asociatia Secular-Umanistă din România), una dintre ONG-urile semnatare.

 Printre semnatarii scrisorii deschise se numără:

 Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR); ActiveWatch; Expeditie in Cultura; Fundatia Population Services International in Romania; Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis; Asociatia Start Focus; Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics; Asociatia REPER21; Asociatia EPAS; Fundatia Alaturi de Voi; Fundatia PACT; Asociatia Salvati Dunarea si Delta; Green Hours Teatrul LUNI; Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna"; Asociatia Edusfera; Centrul pentru Actiune si Responsabilitate in Educatie; Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH); Asociatia Rencontres du Patrimoine Europe - Roumanie - RPER (Franta)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel