Atmosferă grea, tensionată dar plină de speranțe pentru elevii și părinții care se plimbau neobosiți prin curtea Liceului Mircea Eliade din Capitală la primele ore ale zilei de miercuri, încercând să-și găsescă un loc ferit de ploaie. Elevii aşteptau să intre la proba de foc a Bacalaureatului, Matematica, iar dintre aceștia, cei drept, o mică parte la proba de Istorie.
Autor: Alex Antonache
Din loc în loc se formează grupulețe de 2-3 părinți ce-și spun oful unul altuia. Teme de discuție sun multe iar ei le abordeză pe toate doar, doar să mai scape de emoțiile cei încearcă parcă mai tare decât pe copii lor aflați în sala de examen.
UPDATE: Baremul de corectare pentru varianta 5 la examenul de Bacalaureat la Istorie şi Matematică M1 şi M2
Vorbesc încet parcă cu teama de a nu deranja desfășurarea probelor. Discuțiile sunt despre meditații, facultăți și planuri de viitor. Mai râd din când în când, povestindu-și pe rând fie “medodele” proprii de educare și astâmpărare a odraslelor fie doar bancuri vechi pentru a mai destinde atmosfera grea.
O mamă stă singură, mai retrasă, sub o umbrelă foarte colorată ce iese în evidență pe o vreme așa închisă cum era la primele ore ale dimineții de miercuri. Pare foarte îngândurată și se uită în permanență la ceasul de la mână. S-a învoit de la serviciu și acum așteaptă ca băiatul să iasă de la examen victorios, că doar un băiat are, după cum mi-a spus.
A trecut deja ora obligatorie de stat în examen. Nimeni nu iese din liceu. Ploaia se întețește dar părinți par că o ignoră, îngrămdiți câte 2-3 sub o umbrelă. Tot în curte sunt și tineri, băieți și fete, probabil cupluri despărțite de examenul care deja pare că ține o veșnicie. Ei nu socializează între ei, stau separați și se învârt în cerc căutând din când în când un loc uscat pe o bancă sau o bară pentru a se așeza. Unii își amintesc de ziua în care ei se aflau pe locul prietenului sauprietenei de acum și... zâmbesc, iar pe alții îi înfioară și înspăimântă gândul că la anul, îi așteaptă pe ei bacalaureatul.
Ora 12.00, parcă și ploaia s-a mai domolit. Moment cheie, 3 elevi ies, nu tocmai zâmbitori, de pe ușa liceului. Părinții se îngrămădesc spre ei în speranța că unul dintre ei, e al lor. Pe chipul celor trei nu se citește nici o emoție, doar graba cu care își caută o bricheta arată stresul și emoțiile pe care aceștia încearcă să le înăbușe printr-un fum lung de țigară.
Rând pe rând, alți elevi încep să iasă din examen. Unii sunt fericiți, alții ies posomorâți, triști, chiar epuizați, vremea de afară potrvindu-se stării lor ca o mănușă.
Se pare că subiectele au fost dificile și i-au pus în dificultate, după cum au spus mulți dintre cei ieșiți din examen. Tot de la ei am aflat că nici Liceul Mircea Eliade nu a scăpat de vizita delegaților din partea Comisiei Naționale de Bacalaureat, veniți în căutarea elevilor “dotați” fie cu copiuțe, telefoane sau alte mijloace de copiat. În timpul examenului, rând pe rând fiecare sală a fost vizitată de acești comisari, care s-au plimbat printre băncile ocupate de elevi.
În următoarea jumătate de oră curtea s-a umplut de elevi. Toți aveau în mână subiectele probei pe care speră ei să o fi trecut, dar mai aveau și altceva ce semăna cu o broșură. În mulțimea de părinții și elevi, și-au făcut apariția reprezentanți ai Facultățiilor Private ce împărțeau în stânga și dreapta fie simple pliante sau broșuri de câteva pagini fie chiar CD-uri ce conțin informații “prețioase” adică documentele și pașii necesari admiterii la una dintre aceste facultăți, după cum l-am auzit pe unul dintre ei recomandându-le elevilor. Aceste instituții știu că își vor scoate investiția în aceste materiale publicitare, datorită apariției acestui nou trend în rândul elevilor de a urma o facultate privată datorită lejerității și ușurinței cu care o astfel de instituție se poate absolvi. Totodată se pare că notele mari ce sunt necesare intrări la o facultate de stat vor fi mai greu de obținut, acest aspect fiind posibil prin prisma subiectelor examenelor de bacalaureat din acest an care par mai dificile, după cum spun majoritatea elevilor.
Ora 13.00. În curtea Liceului Mircea Eliade nu mai sunt decât 10-15 elevi ce se mai întind la încă o țigară, spunându-și unul altuia vorbe de încurajare și totodată încearcă să-și inventeze un barem de corectare.
Următoarea probă, și ultima, va fi vineri, atunci când liceenii vor susține ultima probă de Bacalaureat, la alegere a profilului și specializării.
Reprezentaţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării au publicat, miercuri, baremul de corectare pentru probele de la Istorie, Matematică M1 şi matematică M2 de la examenul de Bacalaureat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu