EXCLUSIV  Regionalizarea, greşeală făcută la Bucureşti. Dumitru Sandu: Nu aveam voie

Bucuresti
Bucuresti

Sociologul Dumitru Sandu, autorul propunerii de regionalizare a României, a vorbit despre o mare greşeală care s-a făcut atunci când Capitala a fost separată de regiunea care o înconjoară.

Sociologul Dumitru Sandu a arătat, în cadrul unui interviu acordat DC News, greşeala esenţială care s-a făcut atunci când au fost configurate regiunile de dezvoltare, prin separarea Capitalei - care a intrat regiunea Bucureşti-Ilfov - de regiunea Sud-Muntenia, formată de judeţele din jurul său. 

"Motivul pentru care eu intru în aceste detalii e că sper să se reia discuţia şi să nu mai repetăm greşelile. Acolo am avut un eşec. În 1997-1998 am proiectat regiunile de dezvoltare cu Bucureşti-Ilfov separat de Sud-Muntenia. Sud-Muntenia care înseamnă Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman,  Prahova, Argeş şi Dâmboviţa. Le-am proiectat separate, iar aceea a fost o greşeală, nu aveam voie să o facem.

[…] În mod normal nu rupi polul de creştere de restul zonei. […] În anul 2013 ştiam deja că Bucureşti-Ilfov şi Sud-Muntenia trebuiau să fie împreună. Şi am discutat în grupul de experţi cu reprezentanţii MDRAP varianta de unificare. La primele argumentări au spus da, apoi au urmat discuţiile", a explicat sociologul Dumitru Sandu.

Modelul polonez

Dumitru Sandu a dat şi un exemplu de succes, din Polonia. Acolo, Varşovia a fost introdusă într-o regiune alături de zonele din jur, iar decizia a fost una care s-a dovedit a fi bună. "Întâmplarea face ca situaţia economică din zona care este împrejurul Varşoviei să fie exact situaţia de la Bucureşti-Ilfov cu judeţele sărace din jur. Iar la ei rezultate sunt bune", a arătat Dumitru Sandu.     

Urmăreşte declaraţiile lui Dumitru Sandu, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel